TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 26 februari 2009

Claudio Ranieri - En milstolpe i Chelseas historia!

Claudio Ranieri kom efter fem år tillbaka till Stamford Bridge.
Denna gången som en förlorare.

Men av hemmasupportrarna hyllades han som en vinnare. Med stående ovationer och hyllningar tackade Chelsea publiken den tränare som var med att bygga upp ett storlag.
58-åriga Claudio Ranieri är mannen som till stor del är en av de som tagit Chelsea dit dem är idag.

Som överhuvud i Chelsea från den 18 september 2000 till den 31 maj 2004 fick Ranieri jobba hårt för att få bukt med språket. När han kom till Londonklubben från sin dåvarande arbetsgivare Atletico Madrid, kunde han bara tala begränsad engelska men lyckligtvis hade klubben några få som kunde tala både italienska och spanska och som kunde hjälpa honom att översätta. Hans första säsong var en tid av förträffliga resultat och Chelsea nådde sjätte plats i ligan och en välförtjänt plats i Uefacupen.
Ranieri jobbade hårt för att förnya laget sommaren 2001 och ändrade om mittfältet totalt genom att värva Frank Lampard från West Ham United, Emmanuel Petit och Boudewijn Zenden från FC Barcelona och Jesper Grønkjaer från Ajax Amsterdam, och även William Gallas från Olympique Marseille för över 30 miljoner pund. Han fick, hur som helst, mycket hård kritik för att ha sålt fansens favoritspelare Dennis Wise och för det faktum att Chelseas resultat i ligan inte förbättrades särskilt mycket med ännu en sjätte plats, men de nådde FA-Cupfinalen trots att de förlorat 2-0 mot Arsenal.
Den 31 maj 2004, efter nästan ett av spekulationer, blev han äntligen fri från sina tränaruppgifter i Chelsea och hans jobb gick till portugisen José Mourinho som hade lett FC Porto till europeiska framgångar med seger i UEFA-Cupfinalen 2003 och Champions League-finalen 2004.
Ranieri publicerade i september 2004 en bok med titeln ”Proud Man Walking”, om sitt sista år som tränare i Chelsea. Alla vinster gick till Great Ormond Street Sjukhus i London.

Ranieri tog istället över tränarrollen i Valencia 2004. Ett år fick han på sig att bevisa sina kunskaper. Då laget blev utslaget ur Uefacupen i matcherna mot Steua Bucharest brast styrelsens förtroende. Ranieri fick sparken.

Ett sabbatsår senare skrev han på för Parma för att där endast stanna ett par månader innan Juventus erbjöd homom jobbet.
Som manager för Juventus fick han igår se sig besegrad trots ett mycket duktigt försvar med svensken Olof Mellberg i fokus stundtals. 1-0 till Chelsea och ett bra utgångsläge för returen i Turin.

Inga kommentarer: