TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 6 februari 2009

München 6 februari 1958


Idag är det 51 år sedan det hände.

Olyckan som präglade en hel nation och de kommande generationerna.

Jag regogjorde för ett tag sedan om vad som hände den dagen 1958 i München.
Den 2 oktober 2008 publicerade jag följande text:
"... Flygolyckan i München inträffade 6 februari 1958, då ett flygplan chartrat av Manchester United störtade efter start från Münchens flygplats.Planet flögs av British European Airways och ansågs därför vara det säkraste alternativet på denna tiden.
Ombord fanns 44 personer, Manchester Uniteds fotbollslag, ledare, journalister med flera, som var på väg hem efter en bortamatch i Europacupen mot Röda Stjärnan från serbiska Belgrad och var färksa Europamästare efter sammanlagt 5-4 i matcher.
Glädjen var stor och sorlet likaså. En och annan öl konsumerades i planet och stämningen var på topp. Då kaptenen ropade ut att man hade dåligt med bränsle och var tvungna att mellanlanda var spelarna fullt upptagna med att fira segern.
München fick bli platsen för mellanlandning och tankning. Då allt var klart lyfte man och skulle fortsätta resan tillbaka till Manchester.
Det var då något gick fel.
Något som skulle komma att prägla den engelska fotbollshistorien.
Kaptenpiloten James Thain förlorade kontrollen över planet. Planet svarade inte på Thains manöver. Istället djupdök planet in i ett staket och fortsatte sedan in i ett hus . Vänstra vingen slog i ett träd medan högra vingen höll på att filéa en tankbil, varpå detta fattade eld.
Planet störtade efter start. I efterhand har man konstaterat att motorproblem var orsaken.
23 personer omkom. Av dem var 8 spelare i Manchester United. Tränaren och legendaren Matt Busby hade skapat ett ungdomligt lag, även kallat "Busby Babes", som tippades bli utav yttersta världsklass. Det var dessa åtta som dog. Av de nio överlevande spelarna var de flesta svårt skadade, flera spelade aldrig mer toppfotboll. Bland annat så överlevde kaptenpiloten och den kommande ikonen Bobby Charlton och tränaren Matt Busby.
Klubben skapade ett lag av reserv- och ungdomsspelare, som vann två matcher till i ligan det året.
Det finns fem minnesmärken av denna tragiska händelse.
Tre stycken på Old Trafford och två i Tyskland.
I år är det 50 år sedan olyckan inträffade. Detta hedrades bland annat före landskampen mellan England och Schweiz på Wembley där det engelska laget bar svarta armbindlar och där man på storbildsskärm visade upp alla offer. Även en tyst minut tillägnades den tragiska dagen 1958.
Även derbyt mellan United och City förbrödrades. De annars så bittra rivalerna kunde hålla tyst under en tyst minut och där tränarna Sir Alex Ferguson och ,dåvarande Citytränaren, Svennis Eriksson lade minnes/sorgekransar vid mittcirkeln. Att skoja och driva om tragedin har skapat konflikter i England. Trots att antagonistsupportrar från City,Liverpool och Leeds har gjort det ( ibland kan man höra "Say Munich 58 - sjungas och publiken viftar med armarna likt vingar på ett flygplan) så har ändå England varit enat. Olyckan var en svart dag i engelsk fotbollshistoria.
Åren efter olyckan gick käpprakt neråt.
Det skulle dröja länge innan Manchester United kom tillbaka till toppen."

RIP Busby Babes










Inga kommentarer: