TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 15 februari 2009

Leyton Orient på väg att sälja sin hemmaarena



Många supportrar oroas av affären och jag själv drar paralleller till det som hände Wimbledon.
Barry Hearn är majoritetsägare i både Leyton Orient och Matchroom Sports. Han vill som ägare i Matchroom Sports köpa Brisbane Road av klubben och sedan hyra ut den under en 20 års period. De fem första åren ska vara hyresfria, de kommande fem kosta 180000 pund per år och sedan ska det förhandlas om framtida hyra.
Priset det snackas om är 6 miljoner pund och av dem skulle 3,4 miljoner pund gå till att betala skulder Orient har till Matchroom Sports. Matchroom Sports lånar årligen ut pengar till Orient för att täcka klubbens årliga underskott.
Av försäljningspengarna återstår därmed 2,6 miljoner pund. Med tanke på klubbens årliga förluster skulle de pengarna vara borta inom 2-3 år.
Eftersom Barry Hearn kontrollerar båda bolagen är det bara en tidsfråga innan affären går igenom.
Supportergruppen LOFT (Leyton Orient Fans Trust) har låtit advokater granska förslaget efter som det finns flertalet frågetecken.

*Det finns inte längre någon koppling mellan klubben och ägandet av arenan. Just nu skulle det ägas av samma person men såna saker kan ju snabbt ändras. För inte så länge sedan spekulerades det i att David Beckhams agent ville köpa klubben. Vad händer den dagen det blir olika ägare till klubb och arena?

*Leyton Orients framtid i Waltham Forest är inte säker. Just nu har 990 årigt hyreskontrakt på Brisbane Road till den symboliska summan 1 pund.

*Vad händer med klubbens ekonomiska situation när de 2,6 miljonerna pund är borta?

*Förslaget kommer nu när markpriserna är låga pga den finansiella krisen. Hur ser priserna ut om t.ex fem år? Det har tidigare spekuleras om en flytt till Olympiastadion efter OS 2012 och då kanske Barry Hearn är sugen på att sälja marken?

*Förslaget innebär att 50% av vinsten från framtida försäljning tillfaller klubben men behåller klubben ägandet kommer 100% klubben tillgodo.

Givetvis återkommer vi i detta ärendet framöver när vi vet mer men det ser inte ljust ut och man får ha i åtanke vad som hänt andra klubbar bland annt Wimbledon.

Barry Hearn him self!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Sen kommentar, men heter eller kallas inte stadion redan idag för Matchroom stadium?
På deras hemsida är det lite tvetydigt.

Huckerby sa...

Arenan döptes om till Matchroom Stadium efter ett sponsoravtal som tecknades med ägaren Barry Hearns företag.

Huckerby sa...

men den kallas Brisbane Road i folkmun.

Anonym sa...

Ah, jag hajjar.

Anonym sa...

Här finns förresten en artikel i ämnet: http://www.guardian.co.uk/football/blog/2009/feb/18/barry-hearn-leyton-orient-brisbane-road