TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 7 februari 2009

Olika sorters övergångar!

En del övergångar inom fotbollsvärlden är helt obegripliga för mig. Spelare följer självklart penningaflödet och är även ute efter extra morötter i karriären.
Då Harry Kewell för exempel lämnade Liverpools bänkvärld till den turkiska superklubben Galatasaray. Hur tänkte Kewell då och hur resonerade Galatasaray?
Kewell hade gjort sina år i den engelska ligan. Skadeförfölld förvisso men ändå toppklass spelare, som under flera års tid var en av de bästa i Leeds och då skall det även noteras att Leeds var en storklubb under Kewells år. I Liverpool blev det inte lika många matcher och mål. Anledningen till detta var de eviga skadorna som Kewell drogs med.
Under den sista tiden i Liverpool fick han en hel del förfrågningar ifrån var och varannan klubb i den engelska och skotska ligan. Harry nobbade allt och skrev på för Galatasaray.
Han hade gjort sitt i England. Uppväxten i Australien hade varit solig och varm från första dagen och det var inget som England kunde uppfylla.
Turkiet och Istanbul har ett behagligt klimat, en fotbollslag i europeisk toppklass och ett lönesystem som lockade mer än att skriva på för Celtic, Blackburn, Middlesbrough eller Glasgow Rangers.
Ledningen i Galatasaray ser inte bara fotbollskunnandet i Kewell. Kan man ordna sponsorer och sälja souvenirer i Australien och i Oceanien så ökar det marknadsvärdet.
Så blev jag snopen då jag förra året läste detta om Harry Kewell så blev jag ännu mer förvånad då jag såg att den grekiska klubben Olympiakos nu knytit till sig Blackburns Matt Derbyshire. Anfallaren har skrivit på för lån resten av säsongen.
I en intervju så förklarade Derbyshire att största anledningen till utlåningen var att han och familjen ville ha ett miljöombyte.Lancastershire mot Athen, jo man tackar!
Liknande fall har funnits tidigare. David Platt, Paul Gascoigne, David Beckham, Michael Owen och Woodgate testade alla på spel i utlandet efter att klubbledningarna i de länderna ville utöka sitt värde.
Cash is king, heter uttrycket. Det stämmer. Är pengar makt så är folket slavar under den makten. Så är det!

Jag hade tänkt skriva något om dagens matcher i League One, men insåg efter ett besök på text-tv att större delen av helgens omgång var inställd av väderförhållande skäl.

Kollade igenom de flesta övergångarna i engelska seriesystemet och noterade att Robbie Keane flyttat tillbaka till White Hart Lane efter sejouren i Liverpool. En förlust för Liverpool inte bara för spelren Keane utan också att man förlorat 80 miljoner på övergången.
Spelaren som var en i mängden i Liverpool åker hem till norra London som en hjälte med gloria om huvudet och med svärd i hand.
Frågan är om Tottenham blir så mycket bättre av det sett till spelarkapacitet eller ifall det handlar om eldsjälar i form av Keane som med värme och mer energi skall få upp Spurs ur träsket. Redknapp har ju inte lyckats så bra som många hade hoppats.
Med spelare som Keane, Defoe, Bentley och Modric så skall man inte ligga där man ligger.
Med sådana spelare skall man husera högt uppe i ligan.
Är Redknapp rätt man? Eller är det fel någon annanstans i klubben?


Stoke har gjort tre intressanta nyförvärv. Matthew Etherington (mf, ­West Ham), James Beattie (anf, Sheffield United), Henri ­Camara (anf, Wigan, lån). Tre spelare med kämparglöd och brittisk fotboll i kroppen. Trion kan betyda mycket för Stoke resten av säsongen

Reading-Preston och Birmingham-Burnley är dagens toppmatcher i The Campionship vid sedan om Coventry-Wolves. Wolves leder ligan med 5 poäng och en match mer spelad. Det ser med andra ord inte lika säker ut som det gjorde för ett par omgångar sedan.
Jumbon Charlton fick se sin match idag mot Cardiff bli inställd på grund av vädret.
Cardiff är på gång och nosar nämnda topplag i baken som lag nummer fyra i tabellen.
Jag håller tummarna för Cardiff!

Inga kommentarer: