TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 2 februari 2009

You ain´t good enough but you are Braveheart!

Du är lagkapten i en anrik toppklubb som sällan hamnar sämre än på fjärdeplats i tabellen.
Var och vartannat år spelar din klubb cupfinaler i den inhemska ligan och spelar emallanåt framgångsrikt ute i Europa. Du har allt vad du kan tänka dig. En mer än en anständig lön, hjältestatus och du har även tack vare detta lyckats slå dig in i landslagstruppen.
Vad gör du?
Jo man gör som Christophe Berra, man byter land och går ner sig en division. Den unga skotten har idag skrivit på för Wolverhampton.
Skotska Hearts duktiga mittback och lagkapten Christophe Berra gjorde valet att byta toppfotboll i skotska Premier League mot spel i The Championship. Det säger allt om ligorna.

Jag kan nog på rak arm säga att endast Celtic och Glasgow Rangers hade platsat i engelska Premier League och efter en spelad säsong så hade de bägge hamnat i mitten av serien. Som bäst.
Det är skillnad på ligorna och det märks allra mest på övergångarna.
Framstående spelare i den skotska ligan som blir uppköpta av engelska lag hamnar oftast i klubbar som antingen huserar i mittenskiktet av Premier League eller i botten.
Ingen av de fyra stora klubbarna har värvat några skottar som gått rakt in i startelvan.
Ivarjefall inte de senaste säsongerna.
Glasgow Rangers lovande mittfältare Charlie Adams är en av de många talanger som blommat ut ur Rangers-akademi. Han har under säsongen spelat ett flertal matcher under manager Walter Smith, men då Smith i veckan beslutade sig för att banta truppen från 28 till 20 man så var Adams en av dem som fick röra på sig. Adams går på lån till Championshipklubben Blackpool som redan har en landsman till Adams i truppen.
Celtics gamla försvarare Stephen Crainey gjorde flera framgångsrika säsonger hos ”The Bhoys” innan Southampton köpte honom. Innan han hamnade i Blackpool hann han även med en vända i Leeds.
Och fler är de spelare som har bytt land och serier. Många har även misslyckats.
Shaun Maloney var en duktig anfallare i Celtic innan han kom till Aston Villa. På 30 matcher lyckades han endast göra 5 mål. Snopet både för honom och Villa. Celtics bankirer skrattade dock högst. Övergångssumman var betydligt högre än den summa man betalde för att köpa hem honom igen säsongen efter.
Barry Ferguson är en firad och hyllad Rangers-ikon.Under 2003 köptes han till Blackburn Rovers i Premier League för 7,5 miljoner pund. Efter endast 36 matcher för klubben såldes han dock på egen begäran tillbaka till Rangers i januari 2005. Målfacit blev 3 mål för Ferguson som inte alls passade in i den betydligt bättre engelska fotbollen.

Efter tre framgångsrika säsonger i Motherwell bestämde sig Evertons manager David Moyes att inhandla anfallaren James McFadden. Sett till prislappen så blev McFadden en dunderflopp. Elva mål under fem års tid var inget som klubbledningen räknat med av en anfallare man fick betala dyrt för. McFadden bestämde sig dock för att stanna kvar söder om Carlisle och värvades istället till Birmingham. Idag är han en av de största namnen i Skottlands landslag.
I dagens skotska landslag är större delen av spelarna hemmahörande i klubbar från den skotska högstaligan. Alan Hutton är den som spelar i ”bäst” engelsk lag, Tottenham.
Övriga utlandproffs spelar i Burnley, Norwich, Bristol City, Sheffield United,Wolves och som sagt, Birmingham.
Tycka vad man vill om det men den probrittiska sparka-kämpa-spring fotbollen har hamnat på efterkälken och det rejält.

Det är nog därför de mer fysiskt och konservativtspelande skottarna idag bättre passar in i de lägre serierna.

Det är vunna tider då skotska spelare som Gordon Strachan och Gary McAllister stack ut ur mängden i den engelska högsta ligan. Samtidigt får man inte heller glömma att lilla Skottland endast har 5 miljoner invånare medan storebrodern i söder ståtar med 51 miljoner invånare.
Man arbetar dock rätt bra efter de resurser som finns att tillhandahålla.
Och jag ljuger inte då jag säger att det allt finns en stor charm i den skotska influensen i den engelska ligan.



Så visst finns det något särskilt med den skotska fotbollen.
Så som landet och befolkningen i övrigt så kännetecknas även spelarna på rätt sätt.... Braveheart!
Bonnie Bonnie Scotland!


Inga kommentarer: