TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 7 februari 2009

Everton FC - Moyes Boys!

Dan Gosling blev halva Liverpools gosegris i veckan. Efter att på övertid i FA-cupmötet med Liverpool gjort matchens enda mål så visade han och resten av klubbkamraterna i Everton att laget är på gång.
Med spelare som Arteta, Lescott, Jagielka, Cahill och Van Der Meyde tillsammans med Saha och Phil Neville, Pienaar och Fellaini så blommar klubben ut mer och mer. Nya spelare med starka personligheter i framförallt Fellaini och den nyinlånade Jo från Manchester City.
Gosling kan med rätt motivation bli den nya Rooney för klubben.
Kommer staden Liverpool på tal så tänker folk på i första hand Beatles och Liverpool FC.
Everton har alltid legat i skuggan.
Everton grundades 1878 som St. Domingo FC för att folk från församlingen i St. Domingo Methodist Church skulle kunna ägna sig åt idrott under vinterhalvåret (under sommaren spelade man cricket)
Tio år senare var man med om att bilda engelska ligan. Klubben är en av de fem mest framgångsrika i England och har blivit engelska ligamästare nio gånger samt vunnit FA-cupen fem gånger och Cupvinnarcupen en gång.
Evertons största rival är lokalkonkurrenten Liverpool FC, som bildades efter en konflikt gällande hyran av Anfield, Evertons dåvarande hemmaarena. Detta skedde 1892, och sedan dess har Everton spelat sina hemmamatcher på Goodison Park som har en publikkapacitet på 40 569 åskådare.

Everton spelade ursprungligen på en plan i Stanley Parks sydöstra hörn. Efter säsongen 1882/83 flyttade klubben till en arena vid Priory Road, som hade både läktare och omklädningsrum. Markägaren tröttnade dock snart på de många fotbollssupportrarna, och Everton flyttade till Anfield där man kom att spela fram till 1892. Efter att Everton blivit ligamästare fördubblade Anfields ägare hyran, och klubben valde att flytta därifrån. Man hyrde mark på den norra sidan av Stanley Park, där Goodison Park kom att byggas. Goodison Park var den första fotbollsarenan i England med eluppvärmd plan. Den var även först med att få läktare i två våningar på alla fyra sidor runt planen.
Under 2000-talet har Everton börjat planera för en ny arena. År 2003 avslogs en ansökan om att få bygga en arena i King's Dock med plats för 55 000 åskådare efter att klubben inte lyckats få fram de 30 miljoner pund som krävdes för att delfinansiera projektet.

Året efter lades förhandlingar ner om att dela en ny arena tillsammans med Liverpool i Stanley Park. I juni 2006 meddelades att Everton inlett förhandlingar med styrelsen i Knowsley om att bygga en ny arena med plats för 55 000 åskådare i Kirkby.
Manager David Moyes styr skutan idag och han har sedan sin tillkomst till klubben 2002 lett Everton till sjunde, sjuttonde, fjärde och elfte plats i ligan. Fjärdeplatsen är Evertons högsta i Premier League. Det var under hans ledning som Wayne Rooney slog igenom innan han såldes till Manchester United för klubbrekordet 23 miljoner pund. Moyes har även värvat de två dyraste spelarna i Evertons historia. I januari 2005 värvade han James Beattie för 6 miljoner pund och sommaren 2006 värvade han Andy Johnson för 8,6 miljoner pund.
Moyes har gjort sitt arbete bra denna säsongen. I dagsläget ligger klubben på en 6:e plats med eliten ovanför sig. En mycket bra placering trots oflyt med många skador i truppen.
Moyes har fått laget att bli detmest svårspelande laget i ligan och med en defensiv av högklass med Hibbert,Baines,Lescott och Yobo.
Idag fick Bolton smaka på Evertons medicin då de blev utspelade på Goodison Park och besegrade med 3-0.
Den alltid så trista och intetsägande klubben Everton börjar likt Aston Villa komma upp sig och få färg. Det är på tiden!

Inga kommentarer: