TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 10 januari 2013

Skotska ligan står inför förändringar

Skotska fotbollsförbundet presenterade i dagarna sitt förslag för hur man vill förändra sina ligasystem. Och man gick inte alls på supportrarnas väg med en större högstadivision, utan presenterade en helt ny tanke.
SFA's verkställande direktör Stewart Reagan hoppas dock att landets fotbollsfans både kommer gilla idén och förstå varför den är utformad som den är:
"-Jag tror vi måste sätta oss ner tillsammans och retoriskt gå igenom det hela. Vi kommer att jobba tätt med supportrar genom initiativet Supporters Direct för att säkerställa att alla förstår vad det handlar om. Vi vet att många supportrar talar varmt om en högsta liga med 16 deltagande lag, men den största bakomliggande orsaken till detta är att supportrarna vill se fler matcher. I realiteten kommer en högstadivision med 16 lag innebära färre matcher än det förslag vi tittar på för närvarande, vilket är tre divisioner uppdelade på 12, 12 och18.

SFL, Scottish Football League, består idag av tre de lägre divisioner under Premier League, varje division med tio deltagare var. Även härifrån har önskemålet varit en liga med tre divisioner, men uppdelade enligt 16, 10 och 16, men man har efter diskussioner med SFA slagit över till 12 - 12 - 18 förslaget och kommer be sina medlemmar, alltså fotbollsklubbarna i respektive division, att rösta ja till förslaget.
SFL's ordförande David Longmuir förklarar den ändrade åsikten med att de två nya övre divisionerna kommer kunna bli extremt spännande och på så sätt locka mer supportrar.

Tanken är nämligen att man slår samman de två ligorna efter att samtliga klubbar i respektive division (som kommer gå under namnen Premier Division och Championship) mött varandra två gånger. De 24 lagen kommer därefter att delas in i tre grupper á åtta lag vardera;
Plats 1 - 8 kommer att utgöras av de åtta bästa lagen, som slåss om ligaguld och europaplatser.
Plats 9 - 16 kommer fungera som kvalgrupp för mittenskiktet, fyra platser till nästa säsong i antingen Premier Division eller Championship.
Plats 17 - 24 kommer spela samma roll som plats 9 - 16, men här handlar det istället om Championship kontra lägstadivision, som går under namnet National Division. 


"-Om man vet vad kvalmatcher kan innebära, de dramatiska matcherna där allt står på spel - det är dom matcherna som gör att supportrarna kommer tillbaka till läktarna och det är precis det vi vill uppnå", säger Longmuir.

När det kommer till supportrarnas önskemål om en högsta division bestående av 16-lag säger Neil Doncaster, ordförande för landets toppdivision, Premier League (med 12 deltagande lag):

"-Vi måste fokusera på det viktigaste! Och det viktigaste här är att vi kan garantera en existens för de klubbar som relegeras ner i ekonomisk osäkerhet som för tillfället är extremt svårhanterad. Vi måste skapa fler möjligheter till avancemang, och vi måste säkerställa en pyramidform för spelet i sin helhet. Alla dessa faktorer har varit grundläggande i våra diskussioner."

De klubbrepresentanter som deltagit i diskussionerna hittills har valt att inte ge några kommentarer till förslaget.
För att det hela skall kunna klubbas igenom måste dock samtliga medlemmar i både SPL och SFL hålla en utslagsgivande omröstning. Där måste 11 av 12 klubbar i Premier League, samt 23 av 30 i Football Leauge, rösta ja. 

Inga kommentarer: