TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 15 januari 2013

Fair play = sluta drömma?

Det här är en mycket läsvärd artikel. Den behandlar det klassiska ämnet Mycket vill ha mer. Och den beskriver hur 4 stora, stabila klubbar uttrycker sin oro för att fotbollen pressar finansiella åtaganden för hårt och för långt. Något som de själva, i viss mån, är med och åstadkommer. Samtidigt, och det är viktigt att understryka, så handlar det inte om de två klubbar som kanske mest av alla har drivit upp löner och transfersummor, nämligen Chelsea och Manchester City. Med Uefa Financial fair play skulle ju de två snarare kunna straffas.
Nej, det är ett brev som är underskrivet av Arsenal, Manchester United, Liverpool samt Tottenham.

De fyra klubbarna propagerar alltså hårt och enat för att engelska FA skall införa och leva efter Uefa financial fair play. (Vad det innebär kan man läsa om här). För att, som man säger, inte sätta så mycket tryck på klubbar att spendera så stora summor.

Enligt artikelförfattaren skulle det exempelvis omöjliggöra att klubbar som Blackburn att med ojämna mellanrum sticker upp och vinner ligan (eller tar en CL-plats, är väl mer realistiskt idag). Man kan inte göra de stora värvningarna, alltså vara med och tävla när spelare som t.ex. Aguero vänder mot England. Trist och förutsägbart till stor del, kan jag tycka. Rimligt på ett annat sätt, då vi har otaliga exempel på klubbar som har genomfört enorma djupdykningar senaste åren. Med Portsmouth som tydligast lysande/deprimerande exempel.

Jag kan samtidigt ifrågasätta äktheten i brevet. Varför skulle Manchester U, Tottenham samt Liverpool skriva under ett papper med Arsenals emblem? Klubbarna må vara överens om innehållet, men visst känns det troligare att de i så fall skulle skicka in 4 separata brev, skrivna på sina respektive brevpapper?

Inga kommentarer: