TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 15 januari 2013

Nya skotska ligan är lite mera Robin Hood?

Vi skrev häromdan om hur skotska fotbollsförbundet och de olika ligaorganen presenterat en plan på hur ett nytt ligasystem skulle kunna se ut, dagens fyra ligor blir tre, och ett rätt komplicerat, men dramatiskt, system för kvalificering sätts in. 

Ett sådant system innebär naturligtvis att flera små klubbar kommer att röra sig uppåt i systemet och därmed möta svårt motstånd. För att skapa ett system som inte är i större obalans från början än nödvändigt planerar nu fotbollsförbundet att frångå en del av de krav man tidigare ställt på klubbar och deras anläggningar, detta enligt BBC. 
till exempel kommer kraven på 6000 sittplatser under tak och markvärde i planen att skrotas. 
Olika regler kommer gälla för klubbarna i de olika divisionerna, och klubbar som inte möter kraven för nästa division kommer, vid eventuellt avancemang, få dispens för den tid som krävs för att rusta upp sin arena. 
Klubbar i översta divisionen kommer eventuellt få tillstånd för plastgräs. 

Raith Rovers ordförande Turnbull Hutton sade tidigare i veckan till BBC att
"-det börjar gå upp för förbundet att kriterierna för stadion i vår högsta division är orealistiska. Nu har miljontals pund kastats i gapet på ett korrupt system, bara för att en gammal punktlista skulle fyllas i enligt protokoll."
Men tankarna på en rättvisare liga gäller inte bara praktiska detaljer runt landets fotbollsarenor. Även prispotterna kommer att se över, och något förvånande ställer sig storklubbarna gillande till förslag som innebär lägre vinstpotter för segrarna i den högsta divisionen. Vinnare av lägre divisioner kommer att få en större premie, men vad som sticker ut mest är att klubbar som relegeras nedåt kommer få större bidrag för att motverka den svåra ekonomiska situation det medför. 
De klubbar som åker ur högsta divisionen kommer t.ex. få £200000 pund inför kommande säsong. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag gillar det! Kul att något förbund vågar gå emot strömmen, trycka på bromsen och inse verkligheten. Det känns som om det kan skapa rättvisare förutsättningar och mer förändringar i vilka lag som spelar i vilka serier. Bra Skottland!