TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 24 januari 2013

New balls, please.

Ni har säkerligen alla läst mer än nog, om gårdagens stora händelse. Ja, vi pratar om när Chelseas Hazard sparkade en boll/bollkalle, när Chelsea åkte ur Ligacupen i mötet med Swansea. Men det ni antagligen inte har läst så mycket om, är hur klubbarna väljer ut sina bollkallar. Det skall vi råda bot på.

Självklart varierar det en del från klubb till klubb. Men vanligt är att det handlar om ungdomar från de egna leden och supporterföreningarna. Arsenal, till exempel, bjuder in 12 till 16-åringar från Junior Gunners, som får "provspela" för uppdraget. Manchester City å sin sida, har nyligen annonserat efter bollkallar via sin hemsida. Newcastle? Självklart hämtar de sina i Frankrike... Skämt åsido, de svartvita anordnade nyligen en lottdragning bland killar och tjejer som är med i Junior Magpies, och är under 13.

Det finns inga åldersbegränsningar uppåt. Vilket alltså skulle kunna innebära att klubbar använde sig av vuxna. Men av hävd och tradition så handlar det ju i princip alltid om ungdomar och barn. Den Swansea-kalle som blev sparkad igår, måste anses tillhöra det äldre gardet, med sina 17 år.

Stoke har under flera säsonger använt sig av Rory Delaps långa inkast, som anfallsvapen. Till sin hjälp hade man under en period bollkallar som med handdukar torkade av bollarna, och på så sätt gav Delap bättre grepp och många gånger längre inkast.
Detta gick dock inte obemärkt förbi när QPR och dåvarande managern Neil Warnock var på besök. Warnock krävde nämligen att också bortalaget skulle få samma service av bollkallarna. Så skedde förstås inte. Men Stoke var uppfinningsrika, och senare hade därför spelarna en slags handduk under tröjorna istället (det låter löjligt, men är tydligen sant). FA gjorde, förresten, inget åt Stokes något kontroversiella användning av bollkallarna. 

Vi har många gånger sett exempel på hur bollkallar är något subjektiva i hur de servar spelarna med bollar och annat, beroende på hur det går för hemmalaget. Något som är naturligt, om än lite tveksamt.
Väldigt tveksamt blir det förstås när det som igår blir bråk som slutar med att en storstjärna sparkar mot en bollkalle. Där borde Hazard kunna visa bättre omdöme. Låt vara att det i just detta fallet inte handlade om guds bästa bollkalle...

1 kommentar:

Anonym sa...

Man tycker att dom i England ska ha råd med mer än en boll....
Går en boll upp i
publiken i Sverige så tar man bara en annan boll... I england får spelarna stå och vänta på att bollen ska hitta ner från läktarn....