TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 19 januari 2013

Insändaren: "Det finns inga dåliga väder."

Vädrets makter kan man inte besegra. Men hjälps man åt så kan man spela fotboll till trots. Dagens insändare tar upp en enastående händelse från södra England i början av 1990-talet.
*****
Snö, kyla och regn. Naturkrafter slår igen porten för fotbollen i Storbritannien. Idag och de senaste helgerna har vi nåtts av nyheten att matcher ställts in, ja nästan hela omgångar. Klubbarna i de lägre divisionerna står handfallna. Har du ingen multiarena med teknologisk utveckling så är du körd. Då får du rätta dig i ledet. Men det underbara i kråksången är den lilla människans kamp. Jag syftar på småklubbarnas brinnande engagemang som kan få Premier Leagues storklubbar att vikas av avund. Jag var vittne till ett sådant brinnande engagemang ett år i början av 1990-talet. Det var säsongen 1991/92 och FA Trophy-mötet mellan Bashley FC och Kettering Town i den andra omgången. 
Jag var och hälsade på min bror som på denna tid var gift med en engelska. Paret bodde i samma område som Bashley FC, i Hampshire-samhället New Milton.

Det hade regnat konstant i två veckor och gräsmattan på The Recreation Ground var som en lervälling. FA meddelade tidigt att matchen kunde bli inställd på grund av vädret. Klubben ville inte detta. Man var i "sitt livs form" i Southern League och ville absolut spela matchen. Man tog hjälp av traktens invånare. BFC är klubben som Southampton och Portsmouth-supportrar kan samsas i och runt. Supportrar till de bägge storklubbarna bor i Bashley-området och stödjer klubben. Det gjorde man även då. Klubbens rop på hjälp besvarades två dagar innan match då 50 personer kom till arenan. En intensiv uppröjning inleddes med att forsla bort vattenmassor och få bort den översvämning som uppstått. Synen av ett dussin äldre kvinnor på alla fyra som lägger ut handdukar över planen för att suga upp vatten var inte bara en rolig syn, den var också hedervärd. En ansedd trädgårdsskötare från Bournemouth skänkte bort ny gräsmatta till de mest sargade delarna av planen och folk gjorde vad de kunde. Det skulle hjälpa. Matchen blev av men tyvärr så förlorade BFC. 3-2 till gästande Town och respass ur cupen. Det var egentligen inte det viktiga. Det som värmde var sammanhållningen. Den stora glöden och engagemanget från folket. Det är hög klass på ett sådant initiativ.
/Göran

Inga kommentarer: