TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 2 september 2011

Summan av kardemumman.

Premier League-klubbarna spenderade ungefär 2 miljarder kronor, i det nyligen stängda transferfönstret. TLC ger sig på en genomgång och betygssättning av deras affärer. Vem gjorde det bra? Vem tappade eldkraft? I vilken klubb blev förändringen minimal?

Vi går inte igenom varenda namn, utan nöjer oss med det som var värt att notera.

Arsenal
Stora värvningar i Mertesacker, Arteta och Gervinho. Benayoun är också ett känt namn. Wenger var tvungen att agera. Dels med tanke på förlusterna av Fabregas och Nasri. Dels med tanke på siffrorna 2-8. Svårbedömt, men 4 rätt stora namn in, 2 jättestora ut. Plus/minus noll i total kvalitet? Kanske. Men framförallt två oengagerade bort, 4 heltända in. Känns bra.

Aston Villa
Villa plockar in en grym keeper i Shay Given. Tottehham-duon Alan Hutton (permanent flytt) och Jermaine Jenas (lån) kommer nog att göra nytta. Återstå att se ifall N'Zogbia lyckas. Stora namn har lämnat: Ashley Young, Brad Friedel, John Carew, Nigel Reo-Cooker. Plus/minus noll.

Blackburn
Man har släppt ganska exakt lika många spelare som man tog in. Det största inblandade namnet är Yakubu, som kom från Everton. En säsong som ser svår ut, ser fortsatt ut att bli knepig. Inget ögonbryn höjs, när du tänker på Blackburn och deras värvningar eller försäljningar.

Bolton
Tar in bland andra Reo-Cooker och Ngog. Tappar Matt Taylor. Tror att Owen Coyle vet vad han håller på med, och tror att Bolton kan klara sig rätt fint.

Chelsea
Här har vi en klubb som alltid är aktiv, när transferfönstren är öppna. Den här gången var inget undantag. Mata, Lukaku och Meireles in (tillsammans med ett gäng andra). Att man säljer Zhirkov för 13 miljoner pund är det klart mest överraskande. Och lite i skymundan lånar man alltså ut Benayoun till Arsenal. Chelsea går rejält stärkta ur silly season. Igen.

Everton
The Toffees släpper Beckford, Arteta och Yakubu. Man ersätter med två okända spelare på lån. Detta var inget vidare, David Moyes.

Fulham
Den stora värvningen är Bryan Ruiz från Twente. Han ryktas kosta nästan 11 miljoner pund. Man släpper halvstora namn till lägre divisioner och lyckas behålla Bobby Zamora. Tror nog att manager Jól är nöjd och bara har påbörjat sitt bygge.

Liverpool
Downing, Hendersion, Adam, Enrique. Stora namn in och det var inte gratis. Dessutom smäller Dalglish till och presenterar Craig Bellamy, minuter innan fönstret stängde. De stora namnen som försvann var Meireles, Ngog, Aquilani och misslyckade Joe Cole. Liverpool har börjat säsongen bra, och det känns som om man har gått plus i sina affärer.

Manchester City
Roberto Mancini har fått allt han pekar på. Och när han inte har fått det så har han grinat lite och sedan fått sin vilja igenom lik förbannat. Den här gången innebar det att man tog in Clichy, Aguero och Nasri. Och ger dessutom chansen till skadedrabbade Owen Hargreaves. En mängd spelare drar, antingen permanent eller på lån. Dock inga spelare för startelvan, vilket ju förstås innebär att City har stärkt sig ännu mer. Blir livsfarliga i alla tävlingar, den här säsongen.

Manchester United
Alex Ferguson är inte känd för att betala dyrt för sina nyförvärv. Sommaren 2011 blev undantaget. De Gea, Ashley Young och Phil Jones kostade ungefär en halv miljard kronor, tillsammans. Gamla spelare har lagt av och sådana som inte platsar har lämnat. Känns starkt och stabilt.

Newcastle
Men nu då. Nu måste de väl ändå spendera sina Carroll-pengar? Icke sa Nicke. Värvat billigt och släpper profiler som Barton, Enrique och Kevin Nolan. Sparar snarare pengar i form av att stora löneposter drar. Kör vidare och håller tummarna, känns det som.

Norwich
Det största som hände var när man betalade närmare 3 miljoner för Morrison från Millwall. Det är kanske inte så otippat. Norwich spelar möjligen i samma serie som de stora klubbarna. Men man är i en klart lägre division när det kommer till ekonomi och möjligheter till värvningar. Inget konstigt med det.
Svårbedömt med spelare som man inte känner till.

QPR
Har varit väldigt aktiva, och tar in spännande namn i SWP, Gabbidon, Dyer (om han håller sig frisk), Luke Young och DJ Campbell. Manager Warnock var ju ute och fiskade efter nya spelare redan efter första matchen. Han blev bönhörd. Viktigt att man fick behålla Taarabt, och istället stärkte sin elva rejält.

Stoke
Tar in kända namn i Woodgate (grym back, men otroligt skadebenägen), Upson, Palacios och Crouch. Tappar inget som känns värdefullt och kan mycket väl ha stärkt upp nog för att ta ett antal högre placeringar i ligan, än vad vi trodde tidigare.

Sunderland
Manager Steve Bruce har alltid haft en faiblesse för stora, kända namn. Så också den här gången. Följdaktligen har han värvat Seb Larsson, Craig Gardner, Wes Brown, John O'Shea och Bendtner. Samtidig släpper han Henderson och Malbranque. Risken är väl att han till viss del har värvat in mätta spelare. Å andra sidan kan det lika gärna handla om revansch-lusta. Svårt att säga.

Swansea
Småkända namn in (Routledge och Caulker), gratissläppta spelare ut. Jag kan ärligt talat Swansea för dåligt för att dra slutsatser. Har en känsla av att man stärker sig något. Mest beroende på att man skapar sig en bredare trupp.

Tottenham
Redknapp är alltid aktiv på transfermarknaden. Den här gången också, förstås. In kommer Adebayor, Parker och Friedel. Ut går Crouch, Jenas, Keane, Woodgate, Bentley och Palacios. Det kännns framförallt som att Spurs har skapat sig utrymme i lönebudgeten. Kanske gör man större värvningar i vinter? Plus/minus noll. Och kan man motivera igång Modric så kan det ändå bli bra.

West Bromwich
Foster och Gera in. 11(!) spelare ut. Har nog mycket handlat om att minska kostnader, snarare än att spetsa truppen. Känns dock som om Hodgson vet vad han gör. Har antagligen skaffat det han kan och vill, med en mer begränsad budget.

Wigan
Släpper storstjärnan N'Zogbia. Tar in billigt/gratis och försöker nog bredda sin trupp. Svag trupp blev nog snäppet svagare.

Wolverhampton
Värvade O'Hara permanent, efter ett års lån. Tar också in Roger Johnson för stora pengar, från Birmingham. Säljer en spelare och släpper fem gratis eller på lån. Fick behålla Doyle och Jarvis, och jag tror att manager McCarthy är nöjd. Känns som om han kan bygga detta till ett OK lag.

Det var den genomgången. Och om jag till äventyrs skulle behöva ångra mitt PL-tips från för några veckor sedan. Ja, då är det alltid skönt att kunna skylla på att två transfer-fönster vänder upp och ner på allt.
Samtidigt som Silly season är jäkligt kul och intressant, så är det också rätt utmattande och tjatigt med alla rykten och spelare som skall än hit, än dit. Skönt då att kunna koncentrera sig på fotbollen. Tills det är dags igen, i januari.

Inga kommentarer: