TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 23 maj 2012

Chelseas första utlänning var född svensk

Att Chelsea är en främlingslegion har man fått höra i många år. Klubben som grundades 1905 skulle få sin första icke-brittiska spelare bara åtta år efter grundandet. Nils Middelboe, född i skånska Brunnby var svensk men flyttade i tidig ålder till Köpenhamn och blev senare dansk medborgare. Middelboe skulle bli den första utlänningen i Chelsea då han 1913 värvades ifrån Köbenhavns Boldklub. Gänglige Nils, över två meter lång, blev snabbt populär i Chelsea. Gentlemannamässigt såsom spelmässigt. 

175 matcher fram till 1923 skulle det bli för mannen som skulle komma att kallas "The Great Dane" och som alltid kommer att kommas ihåg, inte bara för att vara den första icke-britten i Chelsea, utan också för att ha gjort det danska landslagets första mål någonsin i sommar OS 1908. 

Nisse från Brunnby tillbringade 10 år i Chelsea och var en av dåtidens bästa. Detta till trots ville han inte bli proffs. Han arbetade som bankman i London och trivdes med att kunna skifta mellan arbetena. Nils Middelboe var 89 år gammal då han 1976 dog. Han hedrades av Chelseas styrelse och supporterklubb som en av pionjärerna i klubben. En Chelsea-legend direkt sprungen från den skånska myllan.

Inga kommentarer: