TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 28 maj 2012

Rangersaffärerna spinner vidare

Anrika Rangers FC har nu befunnit sig i administration sedan den 18:e februari, och ännu stormar det friskt kring klubben.
Man har, vad det verkar, slutligen funnit en föredragen budgivare som inte ändrar sig i sista sekund, och enligt rykten kommer det bud Paul Green (tidigare i Sheffield Utd.) gett administratörerna Duff & Phelps leda till att man senare under dagen (idag, måndag 28/5) ansöker om att klubben tas ur administration.



Paul Green hymlar inte med sina planer för framtiden, och verkar avse att upplösa klubben genom konkurs, för att på så sätt kunna fortsätta skuldfritt med ett nytt bolag (s.k. NewCo) i högsta division - något som naturligtvis får fotbollssupportrar runt hela Skottland att se rött. Många anser att klubben på detta vis går ostraffade ur en skandal utan dess like.
Supportrarna hotar med massbojkott, och skotska fotbollförbundet och klubbarna sitter i skruvstädet då Rangers anses vara en kassako och en liga utan klubben kan betyda ekonomisk öken då intäkter från tv-avtalen uteblir.

Huruvida det ens är möjligt att gå så tillväga är inte säkert än; de skotska klubbarna i premier league skall rösta i saken. Försök till detta har redan gjorts två gånger, men hittills har det bara lett till omröstningar. Nytt datum är satt till 30:e maj.
Samtidigt har klubben överklagat det ettåriga transferembargo man placerats i av Skotska Fotbollförbundet som straff för att man dragit vanära över sporten.
Besked i det ärendet förväntas ges under veckan som kommer. 
Ett annat besked man väntar på är huruvida man brutit mot de ekonomiska spelreglerna, och om man i sådana fall är skyldiga brittiska skatteverket pengar. Om man befinns skyldig på alla punkter uppgår skulderna i svindlande belopp, någonstans mellan 750 miljoner till en miljard kronor.


Som grädde på moset har BBC publicerat graverande uppgifter som pekar ut administratörerna inom Duff & Phelps som jäviga. Tydligen har ett samröre funnits mellan en, som det så fint heter inom advokatsvängen, senior partner i företaget, Rangers förre ägare Craig Whyte, och företaget Ticketus - något administratörerna hela tiden blånekat till. I ett försök att svära sig fria har firman nu stämt BBC för förtal. BBC står dock på sig, och publicerade senast idag ytterligare uppgifter om affären.


Framtiden är, med andra ord, minst lika osäker som den var för tre månader sedan och som det är nu kan ingen egentligen sia om vad komma skall.
En sak är dock säker; Hela den skotska ligans integritet står på spel...

Inga kommentarer: