TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 7 mars 2009

Då Jorvik blev York FC!

Vad tänker ni på då jag säger Jorvik?
De flesta skakar på huvudet och tänker säkerligen på någon norsk by liggandes intill en fjord.
Sanningen är den att sambandet finns och anglofierar man namnet Jorvik så blir det York.
År 866 anföll en stor vikingflotta staden, och tio år senare bosatte sig vikingar permanent där, de gav staden namnet Jorvik. Vikingaeran fortsatte till 954 då staden återtogs av anglosaxarna. Under vikingarna växte staden till sig, och den var vid det förra millennieskiftet den näst största staden på de brittiska öarna.

Staden York ligger i Yorkshire i norra England. Den har drygt 180.000 invånare.
York har genom historien ofta spelat en betydande roll i Englands historia. Den ligger där floden Foss möter floden Ouse. Staden har indirekt givit namn åt New York då det var invånare från den engelska staden som var med att grunda dagens amerikanska jättestad,
Staden York grundades under romersk tid år 71 e.Kr som Eboracum. Senare var staden känd som Eoferwic medan vikingarna kallade staden Jorvik. Sedan omkring år 1000 har staden kallats York.
Fotbollsmässigt är man en relativt efterbliven stad. Framgångarna är få. Spel i de högre divisionerna likaså. Klubben grundades så sent som 1922 och spelad de första åren i The Midland League innan man valdes in i The Football League 1929. Större tiden sedan dess så har man hållit till i de lägre regionerna i the Football League, men man har varit uppe ett par gånger i näst högsta serien. Laget har lyckats bättre i cuperna med en semifinalplats i FA-cupen 1955 som främsta merit. Man har vid ett flertal tillfällen slagit ut lag från högsta divisionen i cupsammanhang.

I Ligacupen 1995-96 slog man t.ex. Manchester United med 3-0 borta i andra omgången (samma år vann United både FA-cupen och Premier League. Idag harvar man i mittenskiktet av The Conference, amatörligan som även kallas Non-League.
Laget spelar sina hemmamatcher på KitKat Crescent. Namnvalet är en del av sponsorsavtalet med chokladjätten Nestlé som har en fabrik i staden. Förr hette arenan Bootham Crescent, ett namn som många Yorkbor fortfarande föredrar att kalla arenan. Arenan inhyser 9,196 åskådare. Smeknamnen för klubben är ”The Minstermen” och ”Yorkies”
York FC är även den klubben i England som har haft flest olika tröjfärger. Allt från den trevliga och snygga grönsvarta färgen till dagens rödblåa. Sedan 1922 har klubben haft varenda färg på sina tröjor.
Klubben har det bästa stödet i de lägre divisionerna. Publiksnittet förra säsongen låg på 2,443 åskådare per match. Klubben har också ett flertal supporterklubbar och något så ovanligt och icke-engelsk som en ultras-grupp ”Jorvik Reds”. Det stökigare elementet kallar sig ”York Nomad Society” och har flertalet gånger under åren ställt till med stök både på hemma och bortamatcherna.Detta har gjort att klubben har stängt av flertalet supportrar. Ett sådant stort antal att det kan jämföras med flera klubbar i de högre divisionerna.

Klubben har ett flertal rivaler där Doncaster Rovers, Darlington och Hartlepool United räknas som de största. Den allra största rivalen är dock Bury ifrån Stor-Manchester. Klubbens supportrar är inte vana vid framgångar med klubblaget, istället lägger man mycket energi på att följa landslaget. York har många anhängare som följer England både hemma på Wembley som ute i världen.

Inga kommentarer: