TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 4 mars 2009

Mångkultur på engelska arenor?

Den genomsnittlige engelska fotbollssupportern är en lönnfet vit medelålders man från arbetarklassen. Multikulturen skiner starkt med sin frånvaro på samtliga arenor runt om i England. Detta är något som Cathy Long vill ändra på. Long arbetar med supporterfrågor inom Premier League och säger till BBC Asian Network att storskridna planer på att få in folkgrupper som exempelvis indier, pakistanier och andra asiater i supportervärlden.
Detta är något som är svårare än det låter. För många icke-vita i England står fotbollens supporterskap för huliganism och rasism. De icke-vita som brukade se fotboll på 1970/80-talet skrämdes successivt bort av just dessa anledningarna.
Tankebanorna angående ämnet cirkulerar även på högre höjd inom den engelska fotbollen.
Aston Villas ägare Randy Lerner ser det hela både som en integrationsfråga men i synnerhet som en kapitalbricka i spelet.
32,8% av Birminghams befolkning är icke-vita och kan man locka ett par procent av dessa så genererar detta mer pengar till klubben som på sikt gör den starkare.
Aston Villas marknadsansvariga chef Ravinder Masih, av indiskt ursprung, är den som fått bollen av Lerner och som skall lobba vidare den till etablissemanget. Han är övertygad om att det kommer gå att locka folk av asiatiskt ursprung till arenorna genom kampanjer i stadsdelar med stor asiatisk befolkning.
Både Masih och Long delar åsikten av att supporterkulturen idag och för tjugo år sedan är helt annorlunda. Två helt olika samhällen. Att ta med familjen på fotboll idag är ingen fara för hälsan menar de bägge som båda helst vill se stora familjeskaror på läktarna.
Att Aston Villa nu tagit upp stafettpinnen kan bero på att man på denna fronten är ljusår efter rivalerna Birmingham FC och WBA som bägge har stora supporterskaror med svarta supportrar.
Malta Singh heter ledaren för Punjab Army,den unika supporterklubben till Sunderland,
Singh är ansvarig för ett par hundra medlemmar och han anser att det är mycket tryggare att se fotboll live idag än det var förr. Mycket på grund av kampanjen Kick It Out som är en organisation för att hålla rasismen utanför arenorna.
Abdul 'Butch' Fazal är ledaren för “National Asians in Football” och han säger att supporterklubbar till olika lag ploppar upp hela tiden. I Leicester, Luton och Wolverhampton är stora åskådarmassor av indisk och pakistanskt ursprung.

I Wolverhampton har till och med supporterklubben Punjabi Wolves startat ”vågen” inne på Molineux. Något som ägaren Jez Moxey är positiv till. I dagsläget pågår diskussioner mellan honom och supporterklubbens ledare om det skall tillåtas att få ta med sig den Sikhiska ceremoniella kniven Kirpan in på arenan. Då vapen är totalförbjudet på arenorna lär detta inte tillåtas under några omständigheter. Detta skall Punjabi Wolves försöka lobba igenom.

Då kanske det inte är så långt kvar tills man kan inhandla en Villa-turban i souvenirbutiken på Villa Park eller Chicken Vindaloo istället för paj på Stadium Of Light.
Nya vindar blåser i det förr så konservativa England. För klubbägare går kapitalet i första hand och snack om integration är bara bullshit i mina ögon. Klubbägaren vill tjäna pengar och då sällar han sig givetvis till opponisterna och kammar dem mehårs.
Frågan är hur den stora massan kommer att tackla det?

2 kommentarer:

Anonym sa...

detta var en annorlunda blog....

Langham sa...

Jasså?!