TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 14 mars 2009

TLC tar tempen på det allsvenska premiärderbyt!

Mindre än en månad kvar till premiären av Allsvenskan. Biljetterna till premiärmatchen på nybyggda arenan Gamla Ullevi (!!!) har gått som smör i solsken. Att invigningen kombineras med ett derby gör spänningen och längtan ännu större. Örgryte IS mot GAIS. Två anrika klubbar från samma stad men från två helt olika världar
Att GAIS väcker större känslor än Örgryte är känt sedan tidigare. Ett faktum som fått Öisare att i alla tider visa en smula komplex och avundsjuka. All engagemang och kultur runt GAIS är sådant som Örgyte IS aldrig har haft. Det råder ingen som helst tvivel om att GAIS tillsammans med IFK Göteborg är folkets lag i staden. Givetvis har det sina rötter från den tid då klass-samhället var som störst. Arbetarklassen i GAIS och Ifk och societeten i Öis. Klassklyftorna har med åren vuxit samman men identiteten lever kvar. Öis kommer alltid att vara tredjelaget i staden.

Hur ser det ut i dagsläget i klubbarna?
TLC har tagit tempen:

GAIS
I onsdags kväll fick han en rejäl smäll i träningsmatchen mot Örebro SK men GAIS stjärnbrasse Wanderson do Carmo är OK. Det var mot slutet av matchen som Wanderson do Carmo i en sammanstötning med Örebros Magnus Wikström ådrog sig en skada som gjorde att brassen tvingades gå av planen.- Han fick en rejäl smäll på smalbenet på insidan strax ovanför fotknölen. Vi har dock kunnat konstatera att det inte är någon skelettskada, säger Lars Göthfelt, fysioterapeut i GAIS, till klubbens hemsida. Nyheten fick många grönsvarta supportrar att andas ut. Tidigare har det varit en slags förbannelse över GAIS då det gäller skador på spelare, i synnerhet de som ses som nyckelspelare, under försäsongen.
Andremålvakten Axel Wibrån kommer den här säsongen att spela för division 1-laget Lindome Gif. Den 23-årige Wibrån kom till GAIS från Örgryte IS inför den allsvenska säsongen 2007. Under säsongen 2008 hann Axel spela i två matcher: bortasegern mot IFK Norrköping (1-0) samt den oavgjorda hemmamatchen mot Malmö FF (2-2).Wibrån, vars kontrakt med GAIS löper ut efter den här säsongen, kommer att lånas ut till Lindome.
Nya tränaren Alexander Axén chockade många då han tillträdde som ny tränare. Ung och orutinerad samt med en Aik-tatuering på armen. Axén har varit gnagare sedan barnsben och har inte dolt sina sympatier för klubben. Under försäsongen har han dock coachat grönsvart på ett bra sätt. Anfallsgladare fotboll är något av allt nytt i hans ledarstil. Det är bara att gratulera GAIS för detta då de saknat en större målproduktion under de senaste åren.
Träningslägret i USA gav en oavgjord 1-1 match mot rivalen Hammarby för att i nästa match förlora mot Ventura County Fusion med 1-0. På hemmaplan,Valhalla IP, gladde man den 1071 åskådarna med en 2-0 vinst mot tyg och popgänget Elfsborg. Därefter har både Qviding (2-1) och Örebro SK (3-1) fått känna på hur det känns att förlora mot GAIS.
Nyförvärven ser mer än bra ut på pappret. Pär Ericsson och Richard Spong har båda imponerat medan den isländska trion som handlades under Islands värsta finanskris, fortfarande har mycket att bevisa.


Örgryte IS
Tillskillnad från GAIS så har Örgrytes träningsmatcher inte varit något att hänga i granen. 0-0 mot Lindome, 1-2 mot Ängelholm och 2-2 mot Falkenberg förtäljer att laget har en hel del att arbeta på.
Dock har man skrällt mot Malmö FF med en 2-1 vinst och slagit Västra Frölunda med 4-1.

Hur ser truppen ut då?
På målvaktssidan är det lite skralt.
Efter att förstavalet Peter Abrahamsson skadat sig såg det länge ut som att sportchef Dick Last skulle tvingas göra comeback mellan stolparna. Men nu har han istället hittat en ersättare. Och en meriterad sån. Nathan Coe är från Australien och har tillhört både Inter och PSV Eindhoven innan han kom till FC Köpenhamn.- En meriterad och väl skolad målvakt. Han tycker att detta är en jättebra lösning, säger Öis sportchef Dick Last till klubbens hemsida.
Klubben har tidigare förstärkt stort på anfallssidan då Alvaro Santos värvats ”hem” till Örgryte.
Med Santos och Allbäck på topp lär Öis ha det bästa anfallet i Allsvenskan?
Och med Pavel Zavadil som backup till duon så ser det riktigt ljust ut.
Alessandro Silva Perreira och David Leinar är två andra intressanta nyförvärv från Assyriska respektive Ljungskile. Öis har även tidigare uttryck intresse för att få hem skadeförföljda Tobias Linderoth, något som längre ej är aktuellt. En annan det har snackats om också är Sylvain Legwinski. Fransmannen som spelat i Monaco,Bordeaux,Fulham och Ipswich, träffade en svenska och flyttade till Göteborg. Han fick nobben av blåvitt och har efter det tränat med Öis. Det snackade länge om kontrakt, men nu har parterna kommit överens om att en sådan lösning ej är aktuell.

Hur kommer premiären se ut då? Fullpackade läktare lär få se ett mer rutinerat GAIS föra matchen. En tät och välspelad match som säkerligen kan komma att sluta oavgjord.

Inga kommentarer: