TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 23 mars 2009

The Life Of Brian - The Damned United

Året var 1974 och Leeds var en maktfaktor i engelsk fotboll. Kraven var skyhöga på Yorkshires stolthet i varje match. Managern Don Revie hade på denna tiden byggt upp ett lag som spelade skjortan av motståndarna och han blev snabbt en legend i klubben.
Att axla Revies mantel då han lade av skulle inte bli en lätt uppgift. Mannen som fick den svåra utmaningen var Brian Clough. Clough föddes 1935 i Middelbrough och spelade även för klubben från samma stad innan han värvades till Sunderland. Clough blev snabbt en respekterad och målfarlig anfallare. Hans karriär som fotbollsspelare tog dock slut efter en allvarlig knäskada. Ett liv som manager tog istället fart. Hartlepool,Derby och Brighton blev de första arbetsgivarna innan det riktiga eldprovet skulle göras. Att ta sig an Leeds. Kraven var vansinnigt stora för den unga Clough.

44 dagar senare med endast en vinst på sex matcher så hade styrelsens förtroende brustit. Clough fick sparken och istället blev han manager i Nottingham Forest, en klubb han rönte framgångar i och kom att stanna i tills 1993.
Brian Clough är far till Nigel Clough som spelat i såväl Nottingham Forest som det engelska landslaget. De bägge har även gemensamt att de varit manager för Derby County. Något udda är även att pappa Clough under åren som manager för Nottingham hela tiden bodde i grannstaden Derby. Ett val som inte uppskattades av klubbens supportrar. Brian Clough var även uttalad socialist och gav ofta sitt stöd till gruvarbetarnas strejker i olika delar av landet.
Vid sin död 2004 sörjdes han av hela England som en av de bästa tränarna någonsin, detta trots att han aldrig varit förbundskapten för Englands A-landslaget.
Nu har Cloughs liv filmatiserats. I filmen ”The Damned United” gestaltas han av skådespelaren Michael Sheen. Filmen är baserad på boken av samma namn skriven av författaren David Peace. Den har biopremiär i England 27 Mars.



3 kommentarer:

Anonym sa...

Sluta kopiera rakt av från BBC, du skriver ju bra behöver ingen hjälp.
MQ

Langham sa...

Kopiera? Det enda som är ifrån BBC är fotot från filmen. Det är det enda.

Anonym sa...

ta det inte fel.
Jag menar inte att du direktöversätter jag menade mer att inspirationen till inläggen ibland kommer från BBC och deras reportage.

The damned united är cool fö, kolla in den om du får chansen.
MQ