söndag 22 mars 2009

München 2001 - Englands bästa match?

1966 och VM guldet i all sin ära, men frågar du en engelsman idag och det bästa minnet i modern engelsk fotbollshistoria så får du med stor säkerhet höra om den gången 2001 då Englandreste till München för en VM-kval match mot Tyskland.
Tidernas största förlust för Tyskland och en skräll som gav vadslagningsbyråerna stor klirr i kassan.
Det började dock inte så bra för engelsmännen. Carsten Jancker gav hemmalaget ledningen i sjätte minuten. 6 minuter senare hittade Michael Owen målet och det var då det släppte. Efter matchen trodde inte många sina ögon då de tittade upp på resultattavlan. 5-1 till gästerna. Owen hade gjort ett hattrick i en storlagen match där även Gerrard och Heskey fått näta.
De eviga rivalerna, antagonisterna och fienderna hade mötts i en match som skulle komma att bli historisk.
Förbundskaptenen Sven-Göran Erikssons aktier steg och hans hjältestatus var nu som störst.
På Olympiastadions läktare var de engelska sångerna dominerande och även på Münchens gator och torg.