TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 15 mars 2009

The Severnside Derby!

Idag smäller det i sydvästra England på Ashton Gate då det klassiska hatderbyt mellan Bristol City och Cardiff City, eller England och Wales om man så vill går av stapeln. The Severnside Derby även kallat efter Severn bridge, bron över sundet mellan England och Wales, räknas tillsammans med The Steel Derby i Sheffield som det derbyt i de lägre serierna som slår högst.
Ända sedan säsongen 1913/14 då den första matchen mellan de två klubbarna spelades har jargongen både på planen och på läktarna varit lite ut över det vanliga.
Lokalderbyt mellan Bristol City och Cardiff City är mer än bara ett derby. Det är en kamp mellan två nationer. Genom historien har man smädat varandra för sina nationella egenheter. Bristolsupportrarna började tidigt med att ta med sig uppblåsbara får in på arenan och skandera ”Sheepshaggers” åt walesarna. Ett uttryck som Cardiffsupportrana dock på senare tid anammat kärvänligt och istället stolt titulerar sig som.
Dagens match är prestige och oerhört viktig. De båda är i toppskiktet av The Championship, där Cardiff ligger på playoff-plats medan Bristol ligger några poäng under, och kan ta sig upp i högsta ligan ifall det vill sig väl. Cardiff har värvat målvakten Stuart Taylor från Aston Villa, en värvning som både klubben och supportrarna är mer än nöjda över efter Coventry lånet Dimi Konstantoupolos mindre imponerande insatser, som kostat Cardiff två poäng mot Wolves och nu senast lika många mot Norwich agerar den Walesiska klubben genom att plocka in rutinerade Stuart Taylor på lån från Aston Villa resten av säsongen.
Bristol Citys manager Gary Johnson ser Cardiff som ett lag med ambitioner för Premier League. Samtidigt så sträcker han ut ett varnande finger där han menar att Cardiffs deperata behov av poäng i toppstriden kan göra att de biter sig själva i svansen. Något som gynnar en slugger som Bristol City som ligger strax under playoff och därmed kan se toppkandidaterna spela ut varandra.
Bägge lagens supportrar är ökända för sina våldsamma svansar. De bägge ser sig som sina länders väktare då lagen möts och ofta har det förekommit både uppgjorda såsom spontana sammandrabbningar firmorna Cardiff Soul Crew och Bristol City Service Firm emellan.
För att minska på eventuella oroigheter supportrarna emellan så har polisen tillämpat ”All coach” , vilket betyder att alla bortasupportrar måste ta sig till matchen med klubbens organiserade resor. Det är inte tillåtet för bortasupportrar att med andra ord ta sig till matchen för egen maskin. ”All coach” innebär också ett massivt polispådrag där ordningsmakten sitter som ett plåster i baken på supportrarna från det att man lämnar sin hemstad till att man kommer tillbaka. Precis som under andra derbyn i England och som högriskmatcher i Allsvenskan, så tillåts inte bortasupportrar lämna sin läktare förrän hemmasupportrarna har skingrats från gatorna runt arenan. Frustrationen över att ej få fysiskt visa sitt hat över antagonisten har då istället övergått till hot och våld mot poliser och projektiler mot motståndarsupportrarna, något som förekommer både på Ninian Park och på Ashton Gate.
Rivaliteten klubbarna emellan har även präglat spelarna i de bägge lagen. Bristol Citys Lee Trundle är för exempel starkt hatad av Cardiffsupportrarna. Trundle spelade länge hos en annan rival, Swansea, där han efter en final 2006 i LDV Vans Trophy efter matchen gick runt på planen med en t-shirt föreställande en Swanseasupporter som urinerade på en Cardifftröja.
Han höll även upp en walesisk flagga med texten ”Fuck off Cardiff”. Händelsenorsakade stora rubriker och i efterhand har Trundle sagt att han inte hade en aning om vad som stod på flaggan.
Anfallaren Robert Earnshaw växte upp en bit utanför Cardiff och debuterade tidigt i Cardiff City. Han var känd för att öppet visa sitt förakt för Bristol City vilket också gjorde Bristolsupportrarna vansinniga. Earnshaw har alltid bjudit på sig själv och bland annat fått det oglamorösa priset ”Fulaste spelaren i ligan”. Earnshaws udda utseende blev därför ett tacksamt mål för nidvisor..
Bristol Citys Scott Murray är illa omtyckt av Cardiffs fans. Detta efter att ha ha gjort mål under ett derby och sedan ha sprungit mot Cardiffläktaren med händerna mot öronen skrikandes “You´re not singing anymore!”
Är det derby så är det. Både på plan och på läktaren..

2 kommentarer:

Forestman sa...

Författaren/arna(?) av denna bloggen skriver grymt bra. Vågar man önska sig en post om Stafford Rangers eller Bradford City FC?

Langham sa...

Tack för komplimangen Forestman. Bradford skrev jag en artikel om förra året. Kolla i historiken. Stafford Rangers är ett nytt kapitel för mig.Vem vet,en text om dem kanske kommer inom en snar framtid?