TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 7 mars 2009

Fotboll på Gibraltar - En annan del av Storbritannien!

Solen går aldrig ner över det Brittiska Imperiet” sade man förr i tiden om Storbritanien som hade kolonier i Europa,Asien,Afrika, Nord och Sydamerika samt Oceanien.
Mycket har hänt sedan dess. 1947 förlorade man ”kronjuveln” Indien som då blev en självständig nation. Detta blev startskottet för en mängd kolonier där frihetslängtan funnits en längre tid. På 1960-talet hade de flesta afrikanska kolonierna brutit sig ur och det skulle ta ända fram till 1997 då britterna halade ner Union Jack i Hongkong och lämnade över landet till Kina.
Gibraltar är idag en av de sista besittningar som Storbritannien har i världen.
Gibraltar är ett brittiskt territorium (British overseas territory) beläget på södra delen av Pyreneiska halvön, vid Gibraltar sund. Dess strategiska läge möjliggör fullständig militär kontroll av all in- och utpassering i Medelhavet. Folkmängden är 29.000 och huvudstaden är Gibraltar Town.De vilda apor, makaker, som lever på Gibraltarklippan har blivit världskända.
Detta lilleputt samhälle inhyser lika många invånare som exempelvis Göteborgsförorten Biskopsgården eller Partille.
Det har länge tvistats om Gibraltar. Spanien anser att halvön är spansk medan britterna hävdar att den tillhör dem efter att man erövrat den i strid.
Gibraltar täcker en yta på 6,5 km², och delar sin 1,2 kilometer långa landgräns med Spanien. Halvön har även en 12 kilometer lång kustlinje.
Gibraltar har likt England vänstertrafik och även en brittisk guvernör och givetvis är fotboll lika populärt på halvön som den är i resten av Storbritannien.
The Gibraltar Football League grundades 1905 av Gibraltar Football Association (GFA)
Lincoln FC är regerande mästare i högsta ligan som omfattar 6 lag, Gibraltar FC, Manchester United FC (!!!!),St Josephs FC,Glacis FC, Laguna FC och då som sagt mästarna Lincoln FC.
Lincoln FC har vunnit ligan 6 år i rad. Man har dock endast haft namnet Lincoln FC under ett års tid. Innan 2008 hette man… Newcastle United
Ligasystemet består av tre divisioner där bland annat ett lag med namnet Chelsea FC spelar i sista divisionen.
Det är mycket svårt att säga att ligan ej är influerad av den engelska fotbollen….

Efter att Gibraltar har vunnit i domstol ser det ut som deras fotbollslandslag kan bli medlem i UEFA. Något formellt beslut är ej taget.än. Spanien är emot att Gibraltar ska bli medlem, beroende på den historiska tvisten med England där Spanien anser att Gibraltar är spanskt område.År 2001 gjorde Gibraltar ett försök att gå med i UEFA, men eftersom det dröjde till 2003 innan beslutet togs hann reglerna ändras så att bara självständiga stater skulle få söka medlemskap i framtiden. Gibraltar anser att de har blivit orättvist behandlade då UEFA före 2003 accepterat Nordirland, Skottland och Wales, vilka samtliga inte är självständiga stater. För att Gibraltar ska kunna bli medlem måste reglerna ändras, och det kan bara ske på UEFA:s kongress.
UEFA sa nej till medlemskap på kongressen 2007.
Gibraltars bästa elva har dock spelat träningslandskamper mot bland annat England och andra brittiska nationet. Kvalitén kan jämföras med Andorra, San Marino och Liechtenstein.
Så vem vet, Sverige kanske en dag kan ställas emot Gibraltar i ett EM eller VM-kval.En intressant resa till en halvö belägen vid inloppet till Medelhavet där samhället styrs från London och där den absolut största turistattraktionen är de vilda aporna

Inga kommentarer: