TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 17 mars 2009

Stafford Rangers - Framgångarna får vänta!

Norr om Birmingham men söder om Stoke strax intill motorvägen M6 ligger staden som är mest känd för sitt RAF-museum, lim och skotillverkning samt kyrkan St Chad. Även stadens grundare, Alfred den Stores dotter Ethelfleda, härskarinna över Mercia, är säkerligen mer känd än fotbollslaget från samma stad. 65,000 invånare bor i staden som ligger i grevskapet Staffordshire i västra England, vid floden Sow, som är en biflod till Trent.
Stadens namn är Stafford och laget jag pratar om heter Rangers.
Svartvitrandiga Stafford Rangers är en gammal och anrik förening.
Man grundades 1876 och har sedan dess aldrig spelat i de högre divisionerna. Anledningen till detta är ett mysterium med tanke på att laget både är anrikt, duktig i FA-Cupen samt generellt omtyckt. Det var också i Rangers som Stan Collymore slog igenom och sedan 1990 blev uppköpt av Crystal Palace.
Idag spelar Rangers i Conference North.
Conference North, (även kallad the Blue Square North efter huvudsponsorn) är en division i Football Conference. Ligan ligger på nivå sex i det engelska ligasystemet tillsammans med Conference South. Rangers ligger med andra ord två divisioner under proffsligan och är halvprofesionell, det vill säga, spelarna har arbeten vid sidan om fotbollen.
Spelarna i klubben får leva därefter. Tillskillnad från sina kollegor i de större klubbarna från Stoke och Birmingham så kan man inte försörja sig på fotboll i Stafford Rangers.
Det är här industrin kommer in i bilden.

Industrin i staden har traditionellt dominerats av skotillverkning. Sedan 1903 tillverkas elektrisk utrustning för transformatorstationer i staden. Här finns även limtillverkaren Bostik.
Företagen är arbetsplats för flera av klubbens spelare samtidigt som det även finns brevbärare, snickare och bagare i truppen.
De mångfasetterade yrkena i klubben har bidragit med mycket gratis sponsring till klubben som bland annat fått en gratis kontors-ombyggnation av byggnadsarbetande spelare samt nybakat bröd som gått till försäljning. Pengar som klubbkassan mår mer än bra utav.
Med ett publiksnitt på i runda slängar 600 åskådare per match har man ett bra tryck hemma på den smått pitoreska arenan Marston Road som inhyser 4150 åskådare.
Stafford Rangers Independent Supporters Trust (STRIPES) heter supporterklubben som grundades 2005. Man har i dags läget 235 medlemmar
Hednesford Town, Telford United, Tamworth, Stafford Town och Burton Albion får ses som de största rivalerna samtidigt som supportrarna till klubben även hyser förakt till grannstäderna Stoke,Birmingham och Wolverhampton. Detta trots att de inte spelat i samma division på år och dar.

Och på tal om Wolverhampton, så skall det tillägas att deras största spelare och ikon genom tiderna, Steve Bull, agerat manager i klubben. I februari 2008 anställdes han för att få upp Rangers på fötter. Klubben spelade då i The Conference (division 5) och man låg dåligt till hela säsongen. Trots ett enastående arbete av Bull så åkte laget ur serien och Bull lämnade laget. Idag har man inget lagbygge att skryta om direkt. Inlånade spelare från Stokes reservlag får ses som stjärnspelare.
Det är svårt att säga ifall man någon gång skulle få se Rangers högre upp i seriesystemet. Klubben har dock aldrig haft de framgångarna. På en, i dagsläget, 15:de plats i tabellen med 22 lag så får klubben istället försöka håla sig kvar i serien istället för att se uppåt i seriesystemet. Framgångarna får vänta. Men vem vet, en vacker dag kanske vi får se Rangers högre upp. Större under har skett inom fotbollen.


1 kommentar:

Forestman sa...

Tack så mycket för det fina reportaget om Rangers. Jag kan dock för mitt liv inte begripa varför de har en grävling som maskot när staffordshire bullterriern kommer från just grevskapet Staffordshire.