TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 28 juli 2009

Brians pojk skapar förändringar

Hans pappa tog guld med klubben 1972.
Nigel Clough har en tung mantel att bära och ett arv att förvalta.
Sedan i januari har Brian Cloughs son Nigel varit manager i Derby.
Clough Junior kan dock stå på egna ben. Den 43-åriga före detta mittfältaren och anfallaren har under sin karriär haft Nottingham, Liverpool och Manchester City som arbetsgivare.
Hans karriär i Nottingham Forest var den mest framgångsrika, där han också tränades av sin far Brian Clough. Han spelade 403 matcher för Nottingham under två perioder och blev under sin tid där den näst bäste målskytten i klubbens historia med sina 130 mål.
När Forest blev relegerade ur Premier League 1992/93, efter 16 år i den högsta serien, såldes Clough till Liverpool, där han dock fick svårt att ta en ordinarie plats. Han såldes därefter till Manchester City för att 1998 gå till Burton Albion i en roll som spelande manager.
Hos Burton Albion stannade han till 2009 och blev där en mycket populär manager.
Fjorton landskamper med England har det även blivit genom åren.

Nigel Clough är en cynisk person. En man med ironisk humor och ständigt kritiska kommentarer. Detta kan man läsa mellan raderna då BBC intervjuat honom i veckan. Han sticker inte under stolen med sina åsikter om saker och ting.
Som många andra brittiska managers så har även Clough åsikter om Sven-Göran Eriksson och hans förehavanden på brittisk mark. Clough säger att han är en smula rädd för att Svennis kan bli den som kan komma att få äran för de bedrifter Notts Countys manager Ian McParland kan komma att stå för hos The Magpies.


Clough är även kritisk till sin nya arbetsgivares slöseri med resurser och dåliga organisation.
Han fick som ny manager i början av året ”ärva” en trupp på 39 spelare och med en stab som var större än hos många andra klubbar. En totalomställning för Clough som under in tid i Burton Albion oftast endast haft en trupp beståendes av 19 spelare.

I och med den breda truppen måste träningarna splittras upp, vilket bidrar till att kontrollen och helhetsintrycket försämras. Derby hade som mål att komma tillbaka till Premier League. Spelare efter spelare värvades men ingen såldes. Den ytterst stora truppen innebar även missnöje bland de 28 spelare som hamnade utanför startelvan. Under den första tiden i klubben fann Clough ingen harmoni på något plan i klubben.
En ändring var tvungen att göras och Clough själv skulle bli den som skulle stå för denna drastiska åtgärd. Då säsongen 08/09 var över hade Clough fått nog. Han samlade styrelse, trupp och stab och förklarade hur han såg på saker och ting i klubben. Hur utgifterna var större än inkomsterna. Om missnöje och illojalitet. Hur fel allting var och hur rätt han ville få det.
Sedan fick var och en av alla involverade hos ”The Rams” veta om de hade en framtid i hans lagbygge. Spelare som tidigare sett sig som givna stjärnor fick stryka på foten. Staben nästintill halverades. Cloughs kvast sopade rent hus på Pride Park. Minst ett dussin spelare har fått lämna klubben.
Clough är nöjd med sin metod. Det krävdes en storskalig förändring i klubben. Clough själv anser att bantningen av onödiga resurser var hans prioritet.

Bantningen lär fortsätta tills Clough är nöjd. Frågan är bara när han blir det?

Inga kommentarer: