TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 23 juli 2009

Russell Latapy - Gamla skolans lirare

Han har krökat kvällen innan match och dragit i sig två paket cigaretter om dagen under större delen av sin professionella karriär.
Russel Latapy har ständigt gjort folk förvånade.

Nu har Falkirks 40-åriga mittfältare Latapy lagt skorna på hyllan.

Han är en levande legend i hemlandet, den lilla önationen Trinidad & Tobago och har alltid stuckit ut ur mängden. Efter den mållösa matchen mot Sverige i VM 2006 sågs han sjunga och dansa tillsammans med hemlandets president. Båda var såpass berusade att de hade svårigheter med att kunna gå för egen maskin.

Latapy har alltid gått sin egna väg. Alltid gått mot strömmen.
Kontroversiell och iögonfallande. Och det har gynnat honom.
Då andra spelare hade kölhalats för samma leverne och sätt så har Latapy istället hyllats som en säregen ikon.

Latapy som föddes i huvudstaden Port Of Spain på Trinidad inledde fotbollskarriären 1987 i den lokala klubben Trintoc för att året därefter värvas till det jamaicanska laget Portmore United. Det var där europeeiska scouter och främst portugisiska, såg hans storhet och värvade honom till Academica De Coimbra. I Portugal skulle han ha sitt hem och arbetsplats under större delen av 1990-talet.
Hibernians dåvarande manager Alex McLeish upptäckte Latapy då han 1998 spelade i portugisiska Boavista. Elva år senare skulle han hunnit med spel i både Hibernians, Glasgow Rangers, Dundee och en spelande managerkarriär i Falkirk.

Idag är kultspelaren Latapy förbundskapten för Trinidad & Tobago.
Spelare av hans personlighet finns det inte många kvar av nuförtiden.
De tillhörde en svunnen och härlig era.

Inga kommentarer: