TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 30 juli 2009

Carl Cort - En spelares uppgång och fall

Carl Cort blev en man på tapeten då han som 19-åring slog igenom i Wimbledon 1996.
Ryktet om hans framfart spred sig till storklubbarna. Newcastles dåvarande manager Bobby Robson var extra förtjust i den 193 centimeter långa anfallaren. Sommaren år 2000 hade Robson bestämt sig. För dåtidens monstersumma på 7 miljoner pund värvades Cort under påmpa och ståt till St James Park och Newcastle. Han sågs som en frälsare. Och det blev han, åtminstone i debuten hemma mot Derby då han gjorde ett av målen. Sedan blev det grus i maskineriet för Cort. Oturliga skador satte stopp för honom. Specialistbehandlingar i USA fick honom dock på bättringsvägar.Under resterande fyra år blev det endast 22 matcher och 7 mål. Cort är en av få spelare som värvats för storbelopp som aldrig spelat i det engelska A-landslaget.

År 2004 var Cort en spillra av sitt forna jag. Självförtroendet var sargat och framtiden oviss.
Wolverhampton såg dock fortfarande potential i den långa anfallaren och värvade honom till klubben samma år. I Wolves fick karriären sig en nytändning. Under tre säsonger gjorde Cort 31 mål på 94 matcher. Molineux älskade sin måltjuv. Olyckligtvis började skador att spöka igen.Samma gamla rehabilitering fickupptas igen. Wolves frisläppte Cort från kontraktet och spelaren skrev istället på för Leicester. Fotbollsengland hade nu lärt känna Cort och hans skadebenägenheter. Leicestersupportrarna var inte direkt förtjusta i att få en spelare som gick skadad större delar av säsongen. Inte ens då Cort målade i licacupen mot Chelsea tinade supportrarna upp. Ian Holloway som då var manager i Leicetser visade stort tålamod med Cort. Gång på gång spelade han Cort på topp. Men då anfallaren inte levererade ett endaste ligamål under säsongen, så fick manager Holloway nog. Återigen bröts kontraktet och Cort var ännu en gång tillgänglig på transfer marknaden.
Cort hade gjort sitt i England. En flytt till Spanien skulle få honom att må bättre som människa. UD Marbella i andradivisionen blev 2008 arbetsgivare. Återigen floppade Cort. Ett mål på sju matcher gjorde att han snart satte sig på planet hem till England igen.
Säsongen 08/09 skulle Norwich satsa på att komma tillbaka till högsta ligan. Cort med sina erfarenheter och rutin var därför ett prioriterat namn och värvning.
Och så fel det skulle gå. Både för Norwich och Cort.
Oturen följde återigen med Cort. Inte nog med att Norwich åkte ur, Cort gjorde 12 insatser i den gröngula tröjan och endast ett mål. Parterna sade farväl i sista omgången då det stod klart att klubben åkt ner i League One.

Och så har det sett ut. Cort dansade en sommar som ung och dynamisk anfallare.
Skador spolierade hans karriär. Under de senaste tre säsongerna har han endast lyckat göra två mål.
Men han har aldrig tappat hoppet. Envetenheten har återigen tagit Cort till en ny arbetsgivare.
Under sommaren har han nu tränat med nyuppflyttade League One-klubben Wycombe. Tre träningsmatcher har det blivit. Cort har dock inte gjort manager Peter Taylor imponerad.
Taylor säger i en intervju till BBC idag att hans tålamod är slut med den forna skyttekungen.
Här han det tyckas som att fotbollskarriären är slut för Cort, eller kommer envisheten att ta dig vidare?

Kanske dags att lägga skorna på hyllan nu Carl Cort?

Inga kommentarer: