TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 21 februari 2012

Kvällens dokumentär

Att brittiska subkulturer har påverkats av landets brinnande fotbollsintresse råder det ingen tvivel om. Det började med att mods blev skinnskallar i slutet av 60-talet. Skinnskallarna, som hade en enorm aptit till våld, var subkulturen som på allvar började åka på bortaresor. Dels för att följa sina lag, dels för att slåss mot rivaliserande skinnskallegäng från andra städer.
Som alltid i UK gäller det att vara på tårna. Det som är inne idag är ute i övermorgon. Skinnskalle var årets grej 1969, men ebbade ganska snabbt ut i andra subkulturer som suedeheads och smoothies i början av 70-talet.

I slutet av 70-talet kom så, lite i skymundan av punk och reggae, Mod-revival. Brittisk ungdom började att återgå till modsens gamla ideal, det skulle vara helt, rent, snyggt och exklusivt. Och där, någonstans i slutet av 70-talet, började det runtomkring i Storbritannien ploppa upp en helt ny subkultur. I Liverpool kallades dom "Scallys". I Manchester "Perry Boys". Idag kallas dom för Casuals. 

Cass Pennant har producerat en alldeles fantastisk dokumentär, fullspäckad med intervjuer med några av dom som var där när det hände. 

Det bästa av allt?
Du ser den gratis här:

Inga kommentarer: