TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 21 februari 2012

Once upon a time in Belfast

Belfast Celtic FC hette klubben som en gång i tiden utmanade Linfield. Grundade 1891 och spelade sina matcher på Celtic Park, vid Donegall Road i västra Belfast. Framgångarna var många för klubben och man var bittra rivaler med grannen Linfield. På många plan utöver det sportsliga. Celtics anhängare var irländska nationalister och katoliker medan Linfield stödde Storbritannien och var protestanter. Detta skulle komma att påverka fotbollen starkt och på sikt. Efter 57 säsonger i toppen av den nordirländska ligan fick man ett drastiskt slut.
Religösa och politiska motsättningar hade pågått under årtionden men skulle komma att eskalera till den grad att BCFC tvingades till ett drastiskt beslut.
1948 drog sig klubben ur ligan efter en match mot Linfield. Bakgrunden var att anhängare till Linfield stormade planen och attackerade Celticspelarna vilket fick till följd att en av spelarna, Jimmy Jones, bröt benet. Celtic kände att polisen inte kunde skydda spelarna och publiken från våldet och lade helt enkelt ner sin verksamhet. En storklubb med 14 ligatitlar, en mängd olika cuppokaler och med ambitioner fick därmed ett abrupt slut. 1949 upplöstes man som klubb. Ett mini-Old Firm gick därmed också i stöpet.

Inga kommentarer: