TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 10 februari 2012

Insändaren: Ibrox calling

Insändarna till redaktionen fortsätter att strömma in. Sist ut är den om då signaturen TG besökte Skottland för matchen mellan Rangers och Hibs...
***
Äntligen fredag, en snabb dusch för att sedan dra sig in mot stan och möta upp resesällskapet på det nya O´Leary's på Centralen klockan 12. Som alltid är man taggad till max vid sådana här tillfällen och vi börjar genast planera och diskutera den kommande helgen. Ska Mervan få debutera? Knappast troligt eftersom han presenterades bara veckan innan, men vi hoppades på att få se honom göra ett kort inhopp iaf. 
Snacket går vidare men våra blickar är ständigt riktade mot storbildskärmarna inne i lokalen, Andy Murray spelar semifinal mot Djokovic i Australian Open och har 2-1 i set. Att få se en grandslam-final mellan Nadal och den skotske Murray i Skottland hade varit stort. Tyvärr vänder Djoko matchen och Storbritannien får fortsätta vänta på sin första Grand Slam-titel sedan Fred Perry senast vann US Open 1936.

Ölen fortsätter att flöda även på bussen ut till Säve, hela flygresan och i hotellbaren direkt när vi anländer. Vi har bokat en pubrunda i Edinburgh på kvällen och även om den säkert var jätterolig så är minnena ganska svaga. Jag får återberättat för mig dagen efter att vi inte fick komma in på de sista tre krogarna, vi hade tydligen försökt ta över guidernas jobb. Och jag ser inte riktigt problemet, även om jag inte är så hemma i just Edinburgh så kan det väl ändå inte vara så svårt att leda en liten folkmassa från pub till pub, eller?

Vaknar upp tidigt på lördagsmorgonen, MATCH DAY! 
Bara ett litet problem, rummet jag vaknar upp i är definitivt inte samma som vi checkade in på igår. Fumlar runt i panik och letar efter iPhonen hittar den efter ett tag och ett kort samtal senare får jag reda på att mitt nya hotell ligger 50 meter ifrån vårat hostel. En snabb dusch, ner och checka ut och sedan en kort promenad runt hörnet så var jag återigen förenad med mina vänner.

Klockan var nu bara runt tio men vi ville vara ute i god tid: 
Lösa biljetter, käka och det obligatoriskta besöket inne i souvernirshoppen skulle avklaras innan vi skulle kunna få slappna av och börja ladda inne på The Public Bar.
Väl på tåget går vi igenom vad som hände kvällen innan, minnena kommer så sakta tillbaka när man ser alla bilder i telefonen, även några nya vänners telefonnummer och facebookadresser var sparade i telefonen och en lite lätt ångest kom smygande. Vad hände egentligen kvällen innan? 
I vilket fall var det en dyr kväll, undertecknad hade åkt taxi för cirka £150 och en hotellnatt för £70 utöver all dricka, så lite ångest hade man när man satt och såg ut över golfbanor, fotbollsplaner och ängar på den 1h långa tågfärden till Glasgow.

Anländer till Ibrox innan 12, tre timmar kvar till matchstart och inte mycket folk runt arenan. Souvenirförsäljarna är mitt uppe i att sätta upp sina stånd och en å annan slinker in i den officiella shopen. Vi rör oss mot biljettkontoret och löser biljetter precis bredvid där The Blue Order (TBO) och Union Bears (UB07) håller till. För er som inte vet om det så är dessa grupperingar Rangers Ultras. Ultraskulturen börjar bli mer och mer utbredd i Storbritannien och framför allt i Skottland.
Efter det så blir det en snabb visit i den officiella souvenirshopen, i princip halva priset på årets matchtröjor gjorde att det fick bli de röda bortastället till ett fyndpris. 
Annars blev det lite andra prylar utanför arenan i de olika stånden. Där finner du i princip bara saker med lojalistisk anknytning och det är så underbart att vandra omkring i områdena runt Ibrox. Överallt hänger de flaggor, halsdukar ja allting som verkligen visar att detta område är Brittiskt. Här stödjer vi unionen, drottningen och protestantismen helt enkelt. 

Utanför The Public Bar tvekar min vän David: 
- Det ser jävligt skumt ut!
Kan hålla med, stället ser ut som en gammal bilverkstad sett utifrån, men vad gör inte det i Glasgow? 
Får iaf. med honom in och vi avnjuter dagens första öl. All ångest från gårdagen bara glider av en när man står där med sina vänner med en öl i handen, ur högtalarna spelas Rangersmusik och matchstart närmar sig med ljusets hastighet. Livet är härligt ibland.

Vi går mot arenan, stannar upp på vägen och kollar in ett band som spelar Rangers och loyalistmusik på trummor och säckpipa. Området runt arenan är nu fyllt med folk och man känner att det snart är dags. Precis utanför spärrarna springer jag bort och köper dagens matchprogram, Fylls med glädje när jag ser att Mervan pryder hela förstasidan, GAIS representerar överallt.

Efter att spelarna marscherat in som vanligt till "Simply the best" så blir det som väntat total Rangersdominans. Men Hibs står ändå upp hyfsat fram till första målet, efter det blir det dock en lång (och kall) transportsträcka fram till slutet. Det enda som värmer är sången från TBO och UB. Visst, stämningen är väl sådär eftersom det bara är från denna sektion det framförs någon sång. Men och andra sidan är det bättre än inget. I Old Firm och europamatcherna stämmer ju hela arenan upp i kör, men i vanliga ligamatcher så är det bra att det trots allt hålls igång hela matchen. Har lite svårt för trumman dock men den behövs nog ändå trots allt.

Äntligen, i den 64:e matchminuten står nummer 24 på sidlinjen redo att hoppa in och hela Ibrox reser sig upp för att välkomna nyförvärvet. Mervan springer i vanlig ordning upp och ner och ställer både till med oreda i Hibsförsvaret samt hjälper till där bak. Han gör en helt klart godkänd debut och jag hoppas verkligen att han blommar ut i Gers så småningom .

Rangers vinner med komfortabla 4-0, vi lyckas tajma in Mervans debut och vi har hållit igång hyfsat på läktaren, så därför lämnar man Ibrox med ett leende på läpparna. Som på de flesta ställena runt om i UK är det totalt hopplöst att åka med lokaltrafiken efter en fotbollsmatch. Så vi väljer istället att vandra några kvarter i kylan. Vi hade tänkt gå ut i Glasgow på kvällen men vädret gör att vi vill tillbaka till Edinburgh så fort som möjligt. Två timmar senare stämplar vi därför in på hotellbaren igen och kvällens utgång planeras förfullt. 

Söndagen blir en lugn tillställning, redan klockan 8 på måndagsmorgonen ska vi med flyget tillbaka till Göteborg. Lite pubar och poker på det lokala kasinot avverkas innan vi åter hunnit landa i Göteborg. 
Åter hemma sitter man och summerar resan lite för sig själv på vagnen hem och kommer fram till att det varit en riktigt rolig helg. Kul att vi lyckades pricka in Mervans debut, kul att vi fick se Rangers göra fyra mål, kul att gå en pubrunda i Edinburghs gränder och framförallt riktigt kul att åter få sätta sina fötter i Brittiskt territorium. 

/TG

Inga kommentarer: