TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 21 november 2011

Hemvävt.

Manchester City kan tyckas ha en outtömlig källa pengar att ösa ur. Hur som helst så genomför man nu en stor satsning på att plocka fram det som man i England kallar för home grown players. Egna produkter, säger vi här hemma.
Ethiad Campus, som akademin kommer att kallas, skall husera ungefär 400 ungdomsspelare. Och man hoppas kunna kopiera en annan, framgångsrik klubb. Just det, Barcelona spelade med 8 spelare som kommit fram ur deras ungdoms-akademi, när man vann Champions League i maj.

Självklart handlar det inte om att slänga in vilken ungdom som helst i skolor som dessa. Också väldigt unga spelare är välscoutade. Men man kan ana att Man City vill kunna producera spelare på ett annat sätt än idag ("bara" Richards och Onuoha kommer från egna ungdomsled). Säkert hoppas klubben också kunna bli lika framgångsrik som de rödblå från Katalonien.
Patrick Vieira har en ledande roll i satsningen: "Vi säger inte att vi skall spela som Barcelona. Men de har haft en fantastisk utveckling med sin satsning, och den är verkligen ett exempel att ta efter.".

Tiden får tala, men man kan inte annat än applådera den typen av projekt. Förhoppningsvis slår det väl ut, och jag ser gärna att fler klubbar lägger pengarna där, än på att enbart köpa in helt färdiga spelare.

Inga kommentarer: