TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 29 november 2011

Lirare vi minns - Marco Gabbiadini

Han blev den första spelaren att få priset "Northeast player of the year" och han firade ett hattrick med en målgest som blev en handtillgriplighet på en motståndare. Marco Gabbiadini har satt sina spår i engelsk fotboll. Den hårdhudade anfallaren föddes 1968 i Nottingham. Med en engelsk mamma och en italiensk pappa så var fotbollsintresset religion i familjen. Det var detta som Gabbiadini utövade för första gången 1985 då han för första gången snörade på sig fotbollsskorna i York City FC. 

14 mål på två säsonger fick Sunderland till att öppna upp plånboken. För 80,000 pund fick The Black Cats en publikfriare som aldrig lade några fingrar eller fötter emellan. Gabbiadini hade humör och attityd som få spelare. Det fick en Ipswich-spelare erfara då Gabbiadini firade ett hattrick. Målgesten gick så brutalt till att det kategoriserades som ett överfall. Detta till trots så var Gabbiadini en spelare av rang. Under fyra säsonger i Sunderland blev det 74 mål på 154 matcher. Nu var priset mer än tiodubblat på honom. 1,8 miljoner landade det på då Crystal Palace 1991/92 köpte honom som ersättare till Ian Wright. Men fem mål på 15 matcher blev en flopp. Gabbiadini misslyckades att leva upp till de höga förväntningarna och såldes bara fyra månader senare till Derby County i en affär där Palace förlorade 800,000 pund. I Derby blev det fem år och 50 mål. Han hyllades av publiken i staden men trivdes aldrig privat i omgivningen.

Grekiska Panionios ryckte i anfallaren 1997. Gabbiadini flyttade dit, stannade säsongen ut men fick hemlängtan och lockades av ett provspel med Stoke. Även här var förväntningarna för stora och spelaren klarade inte av kraven. Istället gick han ner sig i divisionerna. Darlington, Northampton och till sist Hartlepool där han 2004 lade skorna på hyllan. Knäna höll inte längre för spelaren som gjort 670 ligamatcher och 276 mål. Gabbiadini höll kvar i fotbollen som radiosportskommentator, ett yrke han varvade med att bedriva ett familjestyrt hotell i York. I den 19-åriga karriären var åren, 1987-1991, i Sunderland de bästa. En tid som gjorde Gabbiadini till en för alltid levande legend.

Inga kommentarer: