TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 18 november 2011

Keepin' it real?

Här hemma blir antalet konstgräsplaner bara fler och fler. Tittar vi på Allsvenskan senaste säsongen så hade 5 av 16 lag konstgräs på sina hemmaarenor. Om vi inkluderar Superettan så får vi ännu fler. Runt om i landet bygger man konstgräsplaner i snart sagt varje kvarter.
I England är inte konstgräset lika framträdande. I alla fall inte om vi tittar på ligasystemet. Det kan förstås förklaras med ett annat klimat, till stor del. Men också, gissar jag, på att man är mer traditionsbunden och anser att fotboll skall spelas på riktigt gräs.

Men är vinden på väg att vända? BBC rapporterar om att det förbud mot "artificial pitches" som infördes i ligasystemet 1988, kan vara på väg att rivas upp. Ursprungligen handlade förbudet om att antalet skador var alldeles för högt, och man knöt det till den tidens konstgräs. Idag är läget ett annat. Wycombe och Accrington är sugna på att anlägga konstgräs, för att spara kostnader (underhållet av naturgräs kostar mycket), och öka intäkter. Och fler väntas hänga på.
En styrelseledamot i Burnley är däremot inte lika entusiastisk: "Jag hoppas verkligen inte att vi får se några sådana planer under en överskådlig framtid. Det är som att se five a side-fotboll, snarare än den riktiga.", säger Paul Fletcher. Han har under flera år arbetat med utveckling av arenor, och är dessutom fortsatt kritisk till skaderisken.

Det framstår som mycket tveksamt att FA och Premier League kommer att ställa sig bakom förslaget. De klubbar som ändå funderar på att anlägga konstgräs bör nog tänka sig för en gång eller två. De mäktigare klubbarna skulle i det läget kunna motsätta sig att FA- och Carling-cuperna får spelas på konstgräs.

Själv är jag av åsikten att fotboll är en sport som "skall" spelas på riktigt gräs. Men jag kan förstå klubbar och föreningar som väljer konstgräset, med hänsyn till väder och/eller ekonomi. Och här hemma skapar det förstås förutsättningar för att överhuvudtaget kunna spela, i vissa lägen. Som till exempel de två senaste vintrarna...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gammal i gatan minns att ett par klubbar hade konstgrös under tipsextra tiden. Minns ett hemmastarkt Luton som spelade på en matta liknande den gamla Valhalla plast tex...

QPR var ruggigt svårslaget när de spelade på sin linoleummatta också...

d-day sa...

Kommentatorn på Swansea-Man U snackade faktiskt om exakt detta ämne idag. Smygläser han TLC, tro? Eller kan det kanske vara BBC? ;)