TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 15 mars 2012

Äran är tillräcklig

I antikens Grekland och i staden Korinth hölls ett tävlingsspel som hette Isthmiska spelen. Över 2000 år senare har England hedrat minnet av detta evenemang. Isthmian League. En del i den engelska fotbollspyramiden.
Den engelska sjundedivisionen Isthmian League är en gammal liga. En liga med stolthet. Då den bildades 1905 spikades mottot direkt; "Äran är tillräcklig". Äran att få spela fotboll och delta i ett lag. En gemenskap. Amatörismen var fullständig och något man levde upp till så mycket att mästarlag aldrig fick något pris eller pokal.
Det skulle dröja ända fram till 1970-talet innan ligan tillät professionalism.

Idag har ligan 65 klubbar i tre divisioner (Premier Division, Division One North och Division One South)
Leytonstone är mesta mästare med 11 titlar följt av Wimbledon och Wycombe som bägge har åtta titlar.
Sedan 1985 har inget lag vunnit titeln två gånger (det hade hänt 22 gånger tidigare); Canvey Island lyckades dock komma på andra plats tre år i rad (2000-01, 01-02, 02-03) innan de vann ligatiteln 2003-04. Ett annat lag, Clapton FC, spelade i ligan från grundandet fram till säsongen 2006/07 då man flyttade till Essex Senior League.

Ligan har sedan 1973 varit sponsrad av företag. Detta gör den till den första sponsrade fotbollsligan i världen. Rotthmans var den första som följdes upp av Michale Lawrie, Berger, Serwolarm, Diadora, Vauxhall och dagen Ryman som man haft sedan 1997. Företag som hjälpt till att hålla ligan på fötter. Nödvändiga och livsviktiga pengar i ett seriesystem som ändå andas eldsjäl, ideellt arbete och där äran fortfarande är det som kommer i första hand.

Inga kommentarer: