TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 2 mars 2012

Stopp & belägg, för fan.














Portsmouth. Om det finns ett samlingsnamn för dåliga affärer och misskötsel så måste det väl vara just det, Portsmouth. Denna klassiska sydkustklubb är så illa ute att man bara har resurser som räcker april ut. Sedan är det slut, över och finito. Det skulle förutom fotbollsmässig tragedi innebära att klubben inte kommer att kunna spela klart sina matcher i The Championship, med stor sannolikhet.
Portsmouth har ju, likt Saab Atomobile, en person som tagit över och försöker reda ut klubbens affärer. I Pompeys fall heter han Trevor Birch, och han säger:
"Det finns inte så att det räcker. Och fotbollsförbundet kommer inte att skicka några mer räddningspengar. Och för tillfället är det inte direkt så att intresserade köpare springer ner min dörr för att ta över klubben...".
Tydligen har det funnits en liten räddningsplanka i form av en skuld från Premier League på 2,2 miljoner pund, som egentligen skulle ha betalats ut till klubbens ägare redan. Men de pengarna var tydligen ämnade till tidigare ägarna, Portsmouth har ju bytt ägare sedan tiden i PL, vilket innebär att ifall de pengarna överhuvud taget betalas ut så blir det till en av de som ägde klubben då; Alexandre Gaydamak.

Rörigt och deppigt var ordet. Och som sur grädde på det högst tveksamma moset verkar den tidigare administratören (hittar inget bättre ord), Andrew Andronikou, ha försökt mjölka ur det lilla som fanns i pengar. Han "lade undan" 800 000 pund, för de utgifter som skulle kunna komma. Nuvarande administratör Birch säger att klubben sedan bara fick tillbaka 500 000 av dem, medan Adronikou säger att 600 000 återfördes.

Gamar har alltid cirklat över svaga, skadade byten. Portsmouth verkar inte vara något undantag. Vi hoppas för deras, och framförallt supportrarnas skull, att det dyker upp en seriös och fotbollsintresserad ägare. En som kan sätta sundhet i affärer i första rummet, och få klubben på fötter igen.
Samtidigt är det en varningsklocka som ringer allt starkare; dagens fotboll har gått bananas alldeles för länge. Och Pompey riskerar att bli bara den första i raden av klubbar som har misskötts så till den milda grad. Och pengarullningen måste hejdas och få något slags stopp. Men det är en så stor fråga, ja till och med en samhällsfråga då det mesta hänger ihop, att jag inte är mäktig att beskriva den. I alla fall inte här och nu.

Inga kommentarer: