TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 22 mars 2012

Rättsrötan, eller rättsstaten, England

The Roebuck tavern, Sheffield, 9 april 2011.
7 stycken middlesbroughfans lämnar barens uteservering för att bege sig till den mycket viktiga bortamatchen mot Sheffield United.
På väg ut följs dom av glåpord från ett gäng Bladessupportrar. Inget onormalt, jag tror de flesta som åkt på bortamatch kan känna igen sig så långt.
Middlesbroughsupportrarna blev så uppretade att dom sprang tillbaka till puben, viftandes med armarna och uppförde sig hotfullt mot gruppen Unitedanhängare.
Hemma supportrarna slutade nu att kasta glåpord, och började kasta lösa pinaler istället.
I England är detta naturligtvis katastrof. Inte för att det händer, utan för att det händer i samband med en fotbollsmatch.
Hade det inte varit för att det var just fotbollsplans involverade hade det kunnat vara i princip vilket "road wars"-avsnitt som helst.

Efter att middlesbroughsupportrarna fått ölglas, öl och säkerligen annat kastat mot sig avviker dom från platsen.
Ett gäng Sheffieldsupportrar bestämmer sig för att följa efter, och i en bakgata lite längre bort möts de två grupperna för att göra upp.

En som inte deltog i den uppgörelsen var 27-årige David Jones, som nu dömts till sex års fängelse efter att ha kastat en ölflaska.
Ett brott som ses begås på de övervakningsfilmer som spelades upp vid hans rättegång, och som Jones även erkände på plats när polisen arresterade honom samma dag som bråket uppstått.
När han tillfrågades varför han kastat flaskan svarade han att han hört att Unitedsupportrar blev misshandlade.
Jones var alltså inte ens en av de som hetsat M'brough-fansen. Han kände sig antagligen hotad, och ville avstyra våldsamheterna - måhända på en lite märkligt vis, men i sådana här situationer reagerar alla olika, och sannerligen inte alltid rationellt.

Efter att åklagare sagt sitt, var det domarens tur att säga sitt.
Fotbollshuligan, sa han, och förkunnade sin dom.

Inga kommentarer: