TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 18 mars 2012

Stå upp.

Våren är på gång. Här i västra delarna av Sverige är snön i princip helt borta. Då brukar uttrycket "det som göms i snö kommer fram i tö", passa bra. Och det gör det också i följande story.

Nu har det nämligen framkommit att dåvarande premiärministern Margaret Thatcher fick rapporter från högsta polisledningen att "fulla Liverpool-fans" orsakade katastrofen på Hillsborough, 1989. Olyckan inträffade i april för snart tjugotre år sedan, och 96 människor miste livet, mycket tragiskt.
Den officiella utredning som genomfördes efter Hillsborough visade att polisen i South Yorkshire hade misslyckats i sitt arbete med det man i England kallar för crowd control.

I många år har anhöriga till offren krävt att alla dokument om olyckan skall bli offentliga. Regeringen har nu accepterat detta, och enligt planerna kommer det att ske senare under året. Det handlar om tusen och åter tusen sidor med material. BBC har fått reda på en del kontroversiella uppgifter från de, än så länge, hemliga dokumenten. Nämligen att högt uppsatta polisbefäl strax efter olyckan skyllde på Liverpool-fans som dels kommit till matchen utan biljetter, dels "att fulla Liverpool-supportrar orsakat katastrofen, precis som de gjort tidigare på Heysel-stadion".

Överhuvud taget är omdömena och uttalandena från polisen i konversationen med premiärminister Thatcher mycket knepiga. Ja, för att inte säga rent bisarra. Någon har också beklagat sig över "hur Anfield blev en minnesplats. Och den morbida koncentrationen i media, som bara visar upp döda kroppar".
Thatcher kom ganska snart efter Hillsborough med uttalanden om huliganism och hur stora problem fotbollen hade. Nu vet jag ju inte säkert, men jag anar att järnladyn inte hade full koll på fotbollen och livet kring den. Snarare baserade sig mycket av hennes benhårda åtgärder på den information hon fick presenterad för sig. Av till exempel högt uppsatta poliser.

Historien är trist som den är. Nästan hundra människor fick sätta livet till när de skulle gå på fotboll. När de skulle göra vad du och jag gör vecka efter vecka. Att 23 år senare läsa hur polisledning blundade för sina egna tillkortakommanden, och skyllde allt på fylla. Det upprör. Fel har begåtts, klart att man skall reda ut vem och hur. Att då inte kunna stå upp rakryggat och ta på sig sin del av skulden, det är makalöst fegt.

Inga kommentarer: