TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 19 mars 2012

Blades till I die

Den 30 april 1855 slog portarna på Bramall Lane upp för första gången. Detta gör Sheffield Uniteds arena till världens äldsta professionella fotbollsstadium. Det skulle dock dröja hela 34 år innan dagens hyresgäst flyttade in. United grundades 1889 och skulle de kommande åren bli en stabil klubb i England. En klubb med starka ambitioner. Mellan 1897 och 1902 vann man ligan en gång och FA Cupen två gånger. Med FA Cupen som sin starka sida skulle man håva in ytterligare två vinster 1915 och 1925. Då hade man även varit i final i samma cup 1901 men förlorat. Detta inträffade även 1936. Sex cupfinaler i den största av engelska cuper. En man bevittnade alla pokaler och cuptriumfer. Edward Jones, född 1885, och stålarbetare i staden (vad annars?!) sedan tidiga tonår var tidigt med på Bramall Lane och följde klubben till Wembley varje gång klockan slog avspark. Han son och sonson har aldrig fått vara med om samma upplevelser. Barnbarnsbarnet Jimmy, idag 55 år, minns sin farfars far med glädje.
"-Jag hade betalat en förmögenhet för att ha gammelfarfars ögon och hans minnen. Bara för en dag. Bara för en timme. Det hade skänkt mig så mycket. Han såg allt under sina år som jag aldrig kommer att uppleva med Blades. Vilken ära det hade varit."
Edward dog 1980. Han blev 95 år och begravdes i matchtröja. Hemmet var färgat i rött, vitt och svart. "Hela hans liv kretsade runt klubben. Då onsdagen kom så nämnde han den aldrig vid namn. Han sa alltid "mitt i veckan". Aldrig ett gott ord om våra rivaler" säger Jimmy som är döpt efter irländaren Jimmy Dunne som var en storspelare under mellankrigsåren.
Fanatism, kärlek och klubbtillhörighet. Band som är svåra att bräcka. Nästintill omöjligt. Fråga bara familjen Jones.

Tipstack till Needham

Inga kommentarer: