TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 15 april 2009

20 år sedan Hillsboroughkatastrofen


I dag är det exakt 20 år sedan katastrofen på Hillsborough som tog 96 liverpoolsupportrars liv i samband med FA cup semifinalen mellan Nottingham och Liverpool.
En ”oberoende” undersökning klassade det hela som en olycka men det finns fortfarande en hel del obesvarade frågor om polisens ansvar och tafatthet och FA:s ansvar för biljettfördelningen.
Trots att Liverpool var en mycket större klubb än Nottingham Forest tilldelades man de mindre läktarsektionerna och kaos uppstod utför insläppet. Polisen tog då det ödestigra beslutet att öppna grindarna och ännu mer folk kunde komma in på en redan överfull sektion.
Folk klämdes ihjäl mot räcken och staket och polisen som stod på insidan insåg inte allvaret först utan stod helt passiva trots att folk bad för sina liv och att det stora kravallstaketet höll på att ge vika av trycket från folkmassan.
Otroligt nog blåstes matchen i gång på utsatt tid och hade Peter Beardsleys skott i matchinledningen gått in hade troligtvis många mer fått sätta livet till i kaoset men skottet tog i ribban och det räddade många liv.
Klockan 15:06 bröts matchen när domaren och polis börjat förstå vad som hänt men utanför arenan stoppades ambulanser av polis som var övertygade om att ännu ett stort huliganbråk ägt rum. I området runt Hillsborough fanns 44 ambulanser och 80 sjukvårdare men bara en ambulans körde igenom poliserna och kom in på planen.
Många liv hade kunnat räddas om polisen inte släppt in mer än 2000 supportrar på en redan överfull sektion och om de sedan släppt fram ambulanserna som skulle hjälpa de skadade.
Så här i efterhand är jag mest förvånad över att ingen av de ansvariga poliserna på plats ställts inför rätta och att man från polisens och den ”oberoende” kommittén sida försökt dölja/mörka sanningen om polisens stora misstag och totala inkompetens.
Tony Edwards var den enda ambulansförare som kom fram till läktaren mot Leppings Lane men kommittén som skulle undersöka katastrofen var inte intresserade av att prata honom.
I kommitténs slutrapport sades det att ingen ambulans kommit in på planen trots att bilder från både övervakningskameror och TV visar att Edwards var på plats med sin ambulans.
Edwards själv är övertygad om att polisen och sjukvårdsmyndigheterna inte vill ha vittnesmål från honom eftersom det skulle visa hur katastrofalt dåligt de skötte sig.
Onsdagen efter publicerade The Sun en artikel kallad ”The Truth” om vad som verkligen hände in på Hillsborough. Man påstod att supportrar stulit från döda och skadade, attackerat sjukvårdspersonal och urinerat på döda. Allt var lögn och enbart ett sätt att försöka sälja lösnummer och tjäna pengar. Sedan dess bojkottar de flesta i och runt Liverpool tidningen och det har kostat den enorma summor pengar.
Sommaren 2004 bad The Sun om ursäkt men det sågs av de flesta som ett sett att öka sin upplaga i Liverpool och en sak som irriterade många var att lögnerna publicerades på första sidan och att ursäkten publicerades först på sidan 8 i tidningen.
Det finns en hel del mer att skriva om i detta ämne, rättsprocesserna, de som överlevde, offren och de anhörigas kamp för rättvisa .Jag kan rekommendera boken ”Hillsborough -The Truth” av Phil Scraton för er som vill veta mer. Boken går att beställa från bl.a Adlibris och kostar ca 150 sek.
Klockan 15:06 i dag kommer det hållas två tysta minuter i Liverpool, Nottingham och Sheffield och 15:08 kommer klockor från kyrkor, katedraler och offentliga byggnader i Liverpool att ringa 96 gånger för att hedra offren.
Liverpools svenska supporterklubb har samlat in 73500 sek som skall gå till de anhörigas kamp för rättvisa och liknande insamlingar pågår i flera andra länder. Berömvärt tycker jag.

Justice for the 96. YNWA

1 kommentar:

Anonym sa...

har idag tagit en tyst minut för de 96. fin artikel...
YNWA,
Caroline