TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 15 april 2009

Hillsborough i mina tankar - idag för 20 år sedan

Det är sorgens dag i Liverpool idag.
I dubbel bemärkelse.
Efter en mycket händelserik kvartsfinals match med hela 8 mål så blev The Reds utlagna igår ur Champions League efter att i första matchen förlorat hemma mot Chelsea med 3-1.
Idag är det dessutom 20 år sedan Hillsborough-katastrofen.
En mycket svart och sorgligt kapitel i supporterhistorien.
Den 15 april 1989 skulle Liverpool FC möta Nottingham Forest FC i semifinalen i FA-cupen. Semifinalen spelas av tradition på neutral plan för att inte gynna något av lagen. Matchen gick på Hillsborough i Sheffield där samma lag hade mötts föregående år utan incidenter.
Hillsborough hade som brukligt skilda sektioner för de olika lagens supportrar. Liverpoolfansen hade blivit tilldelade Leppings Lane End. Avspark skulle ske klockan 15.00 men på grund av flera olika faktorer, bland annat trafikproblem, kom många Liverpoolfans senare än vanligt till matchen. Mellan 14.00 och 14.45 blev det en ordentlig folksamling i det lilla området utanför vändkorsen vid Leppings Lane End och alla var ivriga att få komma in på arenan innan matchen började. En flaskhals uppstod vid ingången då fler personer kom än som kunde tas in på arenan. Med uppskattningsvis 5 000 fans som försökte ta sig genom vändkorsen ledde till en farlig situation och polisen beslöt att öppna grindarna som normalt används då folket ska ut från arenan. Det resulterade i att hundra- eller tusentals fans kom in till den redan överfulla läktarsektionen och de som stod längst fram pressades mot staketet. De som kom in var inte medvetna om problemen vid staketet. Normalt sett stod poliser eller publikvärdar vid ingången för att dirigera publiken ut åt sidorna, men inte denna gång. Under en tid upptäcktes inte problemet av några andra än de drabbade; det var inte förrän 15.06 när domaren, på inrådan av polisen, stoppade matchen - ett par minuter efter att fansen börjat klättra över staketen. Nu hade en liten port öppnat sig i staketet och några räddade sig den vägen, andra drogs upp av andra fans till West Stand ovanför Leppings Lane.
Fortfarande var de ansvariga för matchen mycket förvirrade över vad som hände. Polisen antog först att man såg en planinvasion och satte in förstärkningar för att hålla folk borta från planen istället för att hjälpa dem ut. Fansen var packade så tätt att flera dog medan de fortfarande stod upp. Planen fylldes snabbt med folk som kippade efter andan eller hade klämskador samt med kropparna av de döda. Det tog lång tid för polisen att inse omfattningen av problemet och när de väl gjorde det blev ambulanserna överbelastade. Fansen hjälpte till så gott de kunde, många försökte ge hjärt-lungräddning och några använde reklamskyltar som bårar.
Totalt klämdes 95 personer ihjäl och 766 blev skadade. Tony Bland överlevde nästan fyra år i koma innan dödstalet fick höjas till 96.
Idag tänker jag på de som dog och på deras anhöriga.
Det är dem värda!

Inga kommentarer: