TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 20 april 2009

Isle Of Man - Fotboll mitt i Irländska Sjön

Nio fotbollsklubbar i de högsta divisionerna.
Det är inte många huvudstäder som kan stoltsera med det.
Staden Douglas kan det med blott 26,218 invånare.
Inskjuten på en ö i irländska sjön mitt emellan Irland och Storbritannien.
Ön har inte bara ett eget språk, Manx, utan har även en egen fotbollsliga.
Välkomna till Isle Of Man!

Isle of Man är 572 km² stor och har omkring 80 000 invånare varav en trejedel bor i huvudstaden Douglas.Staden ligger där floderna Dhoo och Glass flyter samman, därav namnet Douglas. Staden är omgiven av flertalet byar och städer, den största som är Onchan kan snarast betraktas som en förort till Douglas.Douglas har en naturlig hamn, nu den inre hamnen. Hamnen gjorde att Douglas blev ett smugglingscentrum (mellan åren 1670 och 1765), vilket fick till följd att staden fick medel att kunna expandera. Från 1870 och framåt blev staden omvandlad till en semesterort. Douglas har varit Isle of Mans huvudstad sedan 1863 och det är här som det Manxiska parlamentet, Tynwald har sina möten. Historiskt sett har ön styrts av norska vikingar, walesare och skottar. Detta har präglat språket på ön.Under första och andra världskrigen var Douglas och några andra områden på ön, läger för tyska krigsfångar. Ön är en kronbesittning (Crown Dependency) som lyder under den brittiska monarken, men är inte en del av Storbritannien. Isle of Man är självstyrande på många områden, men försvar och internationella relationer sköts av Storbritannien. Förutom huvudstaden Douglas finns även städerna Ramseay, Peel och Port Erin.

Isle Of Man är inte medlem i vare sig UEFA eller FIFA. Därför får varken klubblag eller landslag ställa upp i tävlingssammanhang som dessa instanser håller i. Istället har man deltagit i matcher och turneringar mot andra öar, minoritetsfolk och nationer som fullt ut ej ses som självständiga. Bland annat har man mött svenska Gotland, grekiska Rodhos och finska Åland. Andra motståndare genom åren har varit Jersey, Gibraltar, Guernsey, Grönland, Shetland och Falklandsöarna. I turneringar nämnda öar och länder emellan, så har Isle Of Man en fin meritlista.
En av bragderna i ön fotbollshistoria är segern år 2000 i Celtic Nations Cup då man efter att ha mött Irland,Nordirland och Skottland vann turneringen efter seger mot Skottland i finalen.Ligasystemet, The Isle of Man Football League ,består av två divisioner; Premier League och Division Two. 13 lag medverkar i högsta ligan och 14 lag i andra divisionen. Ligan är också helt oberoende av den engelska motsvarigheten samtidigt som alla klubbar är amatörklubbar.Peel har vunnit ligan flest gånger. Hela 28 ligatitlar sedan ligan grundades 1896/97. Regerande mästare är St Georges som har vunnit titeln fem gånger under början av detta seklet. Av namnet at döma så finns det allt en förkärlek till det stora landet i öster trots sin älskade totala självständighets längtan.


Inga kommentarer: