TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 25 maj 2009

94 Glasgowtitlar är bevis på en extremt ojämn liga


Då spelarna i Glasgow Rangers igår vann borta mot Dundee United med 3-0 så innebar det även att man vann ligan. Man lyfte bucklan för 52:a gången i klubbens historia.
Femtiotvå ligaguld.
Sammanlagt skotska mästare i mer än ett halvt sekel.
Skottland mest överlägsna dominant har 10 mer ligatitlar än Celtic på andraplats.
Sedan är gapet till tredjeplatsen stort. Mycket stort och tre lag delar på den.
Aberdeen, Hearts och Hibernians har alla vunnit ligan 4 gånger medan Dundee United som ändå får anses vara med och kämpar om det varje år endast har en ligatitel.
Att ligan är ojämn är sedan tidigare allmänt känt. Den skotska ligan är i stort sett lika förutsägbar som den portugisiska och grekiska, om inte mer förutsägbar.
För har nämnda ligor tre till fyra topplag så består den skotska endast av två.
Rangers och Celtic. De övriga lagen får år efter år ständigt fokusera sig på att kämpa om tredjeplatsen i ligan och det var många år sedan som guldet hamnade utanför Glasgow.
Efter önskemål så kommer jag hädanefter titt som tätt skriva några rader om fotbollen norr om Carlisle. Skotska ligan är så mycket mer än giganterna Rangers och Celtic.
För trots att duon tillsammans har 94 titlar så har skotska ligan genom åren haft många profiler, alternativa klubbar och framgångsrika epoker.
Visste ni förresten att ”The New Firm” är Aberdeen och Dundee Uniteds motsvarighet till Glasgowderbyt? Visste ni att Dundee United och Dundee FCs supportrar inte hyser något agg mot varandra utan istället förenas mot motståndarna då dessa kommer till Tannadice Park respektive Dens Park? Visste ni att Hibernians från Edinburgh, likt Celtic, grundades av irländska emigranter och dess antagonister Hearts kallas för Mini-Rangers på grund av sitt protestantiska arv?
Om sådant kommer jag skriva då jag lyser upp fotbollen i Skottland.

Inga kommentarer: