TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 12 maj 2009

Legenden Bruce Grobbelaar

Han hade likaväl kunnat bli en duktig cricket eller baseball-spelare. Men ödet ville annat och Bruce Grobbelaar satsade på fotbollen. Ett val han gjorde rätt i. För som fotbollspelare skulle han komma att bli en av världshistoriens mest kända och spektakulära målvakter.
Det hela började den 6 Oktober 1957 i den sydafrikanska staden Durban. Herr och Fru Groobelaar hade fått nytillskott i familjen. En pojke var född som snart skulle få namnet Bruce David, med Bruce som tilltalsnamn. Familjen flyttade snart till grannlandet Rhodesia (idag Zimbabwe).Med åren kom han att bli en sportfantast där fotbollen som sagt blev högst prioriterad. Han inledde sin karriär i klubben Highlanders FC för att sedan värvas till Jomo Cosmos. Tiden i klubben blev inte alls vad han hade tänkt sig. Som ensam ljushyad i klubben kände han sig åsidosatt och tog ett avbrott från fotbollen. Han tog värvning i armén, Rhodesian National Guard, där han skrev på för 2 år. Grobbelaar var aktiv militär under Rhodesiska bushkriget, ett krig som skulle komma att betyda mycket för Grobbelaars framtid.Då kriget 1979 slutade så ledde det i förlängningen till allmän rösträtt, slutet på vitt minoritetsstyre i Rhodesia, ett slut för Zimbabwe-Rhodesias regering, och skapandet av Republiken Zimbabwe 1980. Grobbelaar återvände till födelselandet Sydafrika och återupptog fotbollen. Under denna tid var den nordamerikanska fotbollsligan stor och flera klubbar hade scouter i Afrika. Vancouver Whitecaps fick upp ögonen för målvaktstalangen Grobbelaar.

Grobbelaar värvades till Liverpool 1981 från den kanadensiska klubben Vancouver Whitecaps. Livet i England och Europa var inget nytt för honom. Mellan 1979-1980 hade nämligen Grobbelaar varit utlånad till Crewe Alexandra. Detta gav honom en bra start i Liverpool. Han kom snabbt in i gemenskapen och anpassade sig snabbt till både miljö och kultur. Det var även under sin tid i Crewe Alexandra som Liverpools scout Tom Saunders fick upp ögonen för personligheten och målvakten Grobbelaar.
Rollen i Liverpool var först tänkt som avbytare till stormålvakten Ray Clemence, men det dröjde inte länge förrän Tottenham visade intresse för Clemence, öppnade plånboken och köpte honom. Nu var det plötsligt Grobbelaar som var manager Bob Paisleys första val. Ett förtroende han skulle komma att ha flera år framöver. Och trots en darrig inledning, laget spelade dåligt och Grobbelaar fick hela skulden av etablissemanget, så hade Paisley tålamod och höll sin då 24-åriga målvakt om ryggen. Ett stöd som skulle komma att betyda mycket för Grobbelaar genom åren. Han blev snabbt populär för sina spektakulära räddningar och sin akrobatiskt gymnastiska spelstil.

Grobbelaar växte med uppgiften och blev en mycket duktig, rutinerad och erkänd målvakt. Kanske lite för populär för sitt eget ego. Det vägde över flera gånger under karriären då han bland annat psykade en ung Steve McManaman till den grad att spelaren nästan bröt ihop. Grobbelaar var en lynnig personlighet. Skrattade han och var glad ena sekunden så kunde det nästa slå om till att bli helt vansinnig. Hans humör gjorde sig även påmint i en match 1984 då han stoppade upp en supporter som sprungit in på planen.
Grobbelaar brottade ner supportern och höll fast honom tills polis kom till platsen och kunde fortfölja det hela med handbojor. I en FA-Cupmatch mot Everton 1986 utsatte Grobbelaar Evertons Jim Beglin för en verbal misshandel då han rakt upp i ansiktet tömde hela sitt negativa ordförråd på Beglin.
Tretton år tillbringade Grobbelaar som förstamålvakt i Liverpool. Mellan åren 1981–1994, spelade Grobbelaar 627 matcher för klubben. Under sin tid i klubben lyckades han vinna ligan sex gånger, Europacupen en gång, FA-cupen tre gånger och den engelska ligacupen tre gånger.En meritlista som få målvakter kan skryta om.
Då Liverpool 1992 värvade en ung David James från Watford så såg Grobbelaar den unga målvakten som ännu en i raden av reservmålvakter. Denna arrogans skulle straffa sig den dag Grobbelaar kom hem efter landskampspel med Zimbabwe. Manager Graeme Souness, som aldrig gillade att Grobbelaar åkte iväg på landskampsuppdrag, hade nu placerat nykomlingen James i målet. Detta faktum tog hårt på Grobbelaar och han vantrivdes varenda sekund han tvingades nöta bänken. Säsongen 92/93 spelade han endast 6 matcher för Liverpool innan han blev utlånad till Stoke.

Tiden i Liverpool fick dock sitt slut 1994 då Southampton värvade Grobbelaar. Tre år senare skrev han på för Plymouth och det skulle komma att bli åtta klubbadresser till innan han lade handskarna på hyllan 2007 då i en ålder av 49 år.
Personligheten och målvakten Grobbelaar letade sig in i många supportrars hjärtan. Det är inte för inte han är med på 17:de plats över ”100 Players Who Shook The Kop”
Om detta är en anledning till att Grobbelaar i framtiden har som dröm att coacha Liverpool låter jag vara osagt, men en kombination med det och alla åren i klubben kan vara en orsak.
Grobbelaar kan även stoltsera med att ha haft tre av Liverpools mest populära managers. Paisley, Fagan och Dalglish var alla managers under Grobbelaars tid i Liverpool.
I november 1994 skrev tidningen The Sun upp stora rubriker om spelsyndikat och uppgjorda matcher. De huvudmisstänka bakom härvan skulle ha varit Wimbledons målvakt Hans Segers, Aston Villas John Fashanu, den malaysiske affärsmannen Heng Suan Lim samt även Bruce Grobbelaar. Grobbelaar nekade till alla anklagelser och friades. Han stämde The Sun och blev stämd tillbaka. En affär som skulle komma att stå honom dyrt. Grobbelaar hade inte råd att stå för kostnaderna i rättegången och gick i personlig konkurs.

Grobbelaar är även känd för sina "wobbly legs" i straffläggningen mot Roma i finalen av Europacupen (som idag heter Champions League) 1984. Finalen spelades i Rom och efter full tid och förlängning var matchen fortfarande oavgjord. Under italiienarnas sista straff i straffläggningen psykade Grobbelaar Graziani genom att skaka på benen (för att påvisa hur nervös Graziani var) så till den grad att italienaren missade straffen och Liverpool vann den eftertraktade titeln. I Champions League-finalen 2005 gick matchen mellan Liverpool och Milan till straffar och Liverpools målvakt Jerzy Dudek blev stor hjälte genom att efterlikna Grobbelaars rörelser och Liverpool vann. Dudek avslöjade efter matchen att Jamie Carragher kommit fram till honom innan straffläggningen och sagt åt honom att komma ihåg vad Grobbelaar gjorde 1984 och vad det hade fört med sig.

Bruce Grobbelaar var med under min uppväxttid och är i mina ögon en av världens mest kända målvakter genom tiderna.

Inga kommentarer: