TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 26 maj 2009

Säsong 08/09 – En sammanfattande helhetsbild

En säsong är till ända. Manchester United spelar dock imorgon Champions League final medan Chelsea och Everton gör upp om FA-Cupsbucklan på lördag. Den engelska fotbollen kan med andra ord snart vända blad och ha säsong 08/09 bakom sig. Tio månader med fotboll på menyn där matcher har spelats var och varannan dag och där resultat och placeringar varit både flipp och flopp.

Inte helt oväntat tog Manchester United hem sin artonde ligatitel. Efter sig hade man den trio som tillsammans med United kallas ”The Big 4”. Liverpool, Chelsea och Arsenal parkerade efter United i tabellen.
Flopparna denna säsongen får ändå anses vara Newcastle. Det gick åt helvete rent ut sagt. Lika mycket flopp får även Portsmouth anses vara. Förra säsongen vann man FA-Cupen och spelade bra i ligan. I år var laget en blek kopia av den trupp som lyfte pokalen på Wembley.
Manchester City har pendlat mellan hopp och förtvivlan och jag blev rätt förvånad över att man ändå hamnade på en tionde plats. Det har nämligen sett mycket sämre ut.

Årets nykomling stod Hull för under hösten för att sedan dala som en snöboll från toppen av Kebnekaise. Raka motsatsen gjorde Stoke som får anses vara ett relativt tråkigt men ändå effektivt gäng.

Tottenham inledde säsongen katastrofalt utan seger under de första omgångarna. Juande Ramos fick sparken och in kom Redknapp. Redknapp fick effekt på laget och värvade bland annat tillbaka Robbie Keane. Då säsongen nu är över hamnade man på en åttonde plats. Något som jag aldrig trodde skulle ske. Jag trodde att Spurs skulle ramla ur. Dock skall Spurs vara mer än nöjda över klivet från absoluta botten till att nästa roffa åt sig en Uefabiljett.

Årets tröjfärg måste ändå bli claret and blue, eller vinrött och ljusblått som vi säger i Sverige.
Nykorade kvalmästarna Burnley och Scunthorpe spelar bägge i dessa färger.
Premier League har West Ham och Aston Villa.
Trots ekonomisk kris i klubben och en Tevez-affär på tapeten så hamnade Hammers ändå på en respektabel nionde plats.
Aston Villa öppnade säsongen strålande för att krascha en aning på vårkanten men ändå sluta på en sjätte plats där man också fick en efterlängtad Uefacups-biljett.

Uefacupsbiljetter delades även ut till Everton och Fulham. Bägge har verkligen förtjänat dem efter att ha bjudit på en fotboll man inte tidigare är van att se dem erbjuda. Tråkiga Everton blev sevärda i år medan Roy Hodgson skapat ett riktigt duktigt Lillywhites.

Tre anrika lag åkte ur The Championship. Norwich, Southampton och Charlton spelar nästa säsong i League One, något som jag tycker är riktigt sorgligt. Sorgligt har dock inte Wolverhampton och Birmingham varit i år. De har tillhört toppen sedan början av säsongen och hållit sig fast där. Bristol City är en flopp. The Robins spelade kvalfinal till Premier League för ett år sedan. I år slutade man på en tionde plats. Burnley däremot har presterat utöver det vanliga. Tillsammans med nykomlingarna Swansea, som slutade på en hederssam åttonde plats, så anser jag att man kryddat andra ligan. Okryddat och smaklöst har QPR och Cardiff stundtals agerat. Bägge lagen har storsatsat för att ta sig till Premier League men har aldrig kunnat lägga in den rätta växeln. Det straffade sig för bägge klubbarna.

Att Leicester skulle ta hem League One var rätt väntat. Något som inte var lika väntat var framgångarna hos andra lag. Nykomlingarna Peterborough exempelvis. The Posh var helt gröna i början av säsongen och började en vinglig vandring upp till toppen. Man lyckades helt enkelt hela vägen och spelar nästa säsong i The Championship. Även Millwall och Leeds framfart har varit glädjande. Två klubbar som berör på alla fronter fick till slut mötas i semikval. Där drog Millwall vinstlotten och ställdes mot lilla Scunthorpe i finalen.
Hade Millwall förväntat sig matcher nästa säsong mot Sheffield-lagen,Newcastle och derby mot Crystal Palace så får man istället inrikta sig på ännu en säsong i League One och där möta två derby-nykomlingar i Charlton och Brentford.
Londonlaget Brentford vann nämligen League Two och tog steget upp i ettan tillsammans med Exeter och Wycombe. Efter kval tog sig även Gillingham upp.
I League Two spelade även Luton denna säsong. Degraderade från League One skulle man ordna upp ekonomin i sista proffsligan. Detta funkade inte, laget fick minuspoäng och lämnade sorgligt nog Football League för spel i The Conference nästa säsong.
Gamla storlaget Bradford hamnade på en blyg nionde plats i år. I slutet av nästa säsong så tror jag att de klättrat upp från de nio stegen. Bradford lär sats nästa säsong. Det är det fler som gör och det kommer jag ta upp framöver.
Till dess, häng med bara!

Inga kommentarer: