TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 15 december 2008

Då Arsenal gästade Lilla London!

Minns ni 1995? Det var året då Bengt Arne Strömberg tog GAIS till allsvenskt kval mot Norrköping. 1995 var året då hemmatröjan var en fröjd för ögat. Bredrandigt med krage och snörning. Inte nog med detta, dåtidens försvarsgigant Anders Björk lyckades sätta frisparkar imål efter flera försök att skjuta sönder resultattavlan. Bredvid sig i backlinjen hade han Tinos Lappas, Thomas Jönsson och Dieter Nilsson. Den starka mannen i målet var ingen mindre än Sören Järelöv. Kommunalstrejken samma år lamslog landet. Även fotbollen drabbades. Matchen borta mot Kalamar flyttades till Tallhöjdens IP på Öland och ett massivt bortastöd orsakade inte bara att läktaren brast utan bidrog även till seger. Michael Nymoen, Niclas Johansson och Anders Kiel var hjältarna. Robert Fernandez, Stefan Martinsen och Mårten Jonsson var grovjobbarna.

Sommaren det året gästade Arsenal staden Göteborg under sin årliga Skandinavienturné.

Ett stjärnspäckat "Gunners" hade dock ett stormande år rent organisatoriskt. Tre managers under samma år. Det började med att den kontroversielle skotten George Graham fick sparken och ersattes utav landsmannen Stewart Houston. Houston som endast var tillförordnad manager fick endast äran att coacha laget i fyra månader innan Bruce Rioch tog över kommandot. Fyrbacklinjen som Rioch förfogade över var dåtidens bästa i världen.
Lee Dixon, Nigel Winterburn, Steve Bould och Tony Adams. Namn som förpliktigar.
Det var dessa spelare som Niclas Johansson heroiskt kämpade som en oxe emot. Så galant att engelsmännen förvånades och gav ett eko över havet till den engelska pressen.
Arsenal dominerade hela matchen men GAIS bjöd fint och bra motstånd. Såpass att holländaren Dennis Bergkamp imponerades och tackade för överraskande bra motstånd. Ian Wright gjorde tidigt i matchen första målet och Bergkamp satte tvåan efter att Järelöv för en gång skull lyckades göra bort sig. Michael Nymoen var nära att spräcka nollan för GAIS men stoppades av landslagsmålvakten David Seaman.
Niclas Johansson, Michael Nymoen och Lars Ternström var matchens bästa spelare.
Lite nostalgi i vintermörkret så här snart 14 år efteråt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Är tämligen säker på att Seaman inte spelade. Minns tydligt en snygg limning i klykan av legendariske (nej) andramålisen Vince Bartram, må vara hänt att Seaman stod en halvlek men jag tror inte det.