TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 5 december 2008

Nya bestämmelser i de lägre regionerna!

Att inhemska talanger hämmas av sina klubbars utländska köp är ingen nyhet.
I England har man tröttnat på det. Klubbar i The Championship, League One och League Two har gemensamt gått ut och protesterat.
De 72 klubbarna skall rösta den 18 december om att man i varje match skall ha minst fyra egna produkter i laget nästa säsong.
Nyheten är ett smart politiskt drag framtaget av ordföranden i fotbollsligan Lord Mawhinney.
Hans vältalighet och framläggande av saken har väckt intresse hos FA:s Sir Trevor Brooking som har hand om ungdomsfrågor
Ett exempel som Lord Mawhinney tog upp var bland annat att 14 av 23 spelare i senaste landskampen alla härstammade från småklubbar i lägre serier.
Får unga inhemska talanger inte chansen till spel så utarmas landets framtida landslagssatsning.

Ligan har blivit tvingade att vidta åtgärder då ligan ebbas ut på nationella produkter medan utländska spelare värvas in i löpande takt. Ett par Championship klubbar har mer än 40% av utländska spelare.
Reading exempelvis har spelare från Mali, Island, Nigeria, Kamerun och Australien samtidigt som flera unga talanger i utvecklingslaget knackar på dörren förgäves. Även Burnley har värvat flitigt från Peru, Norge, Island, Ungern och Albanien.
Det måste finnas yngre inhemska spelare som håller samma kvalité, om inte högre?
Ligan kan komma att besluta att varje klubb i sin 16-manna trupp varje match skall ha fyra spelare som har varit registrerade i tre säsonger fram tills de har fyllt 21 år.
Spelarna kan kanske se det hela som en morot för att prestera ännu mer eftersom de hela tiden måste bevisa att de klarar av att konkurera med utländska proffs. Förmodligen har England även
gått miste om ett flertal spelare som kanske skulle kunna vara i samma klass om ett par år som flera andra spelare i dagens engelska landslag som även de fostrades av klubbar som Luton, Swindon och Oldham för att nämna några. Hade aldrig Gareth Barry fått chansen i Brighton hade han knappast spelat i Aston Villa och landslaget. Likaså med Micah Richard som fostrades i Oldham.
Ifall klubbarna i Premier League väntas fatta samma beslut återstår att se.

Inga kommentarer: