TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 28 december 2008

Grattis på födelsedagen!

Så här några dagar innan det nya året så är det ett par stycken fotbollspelare som fyller år. Samtliga har spelat eller spelar i det engelska ligasystemet. Grattis får man väl säga!


Den 28 december 1980 såg Lomana Trésor LuaLua dagens första ljus i den kongolesiska huvudstaden Kinshasa. Vi 9 års ålder flyttade han och familjen till England. Fotbollskarriären inleddes i Leyton College tills Colchester fick upp ögonen för den målfariga anfallaren.

Två säsonger, 61 matcher och 15 mål behövdes för att hårdsatsande Newcastle skulle bli intresserade. Ikonen Shearer behövde ett substitut i anfallet. LuaLua kom dock aldrig att leva upp till de förväntningar klubben hade på honom. Då han värvades sågs han som en lysande talang som kunde bli något alldeles särskilt. Mellan åren 2000-2004 blev det 59 matcher men endast 5 mål. Besvikelsen var stor både hos klubben och LuaLua. En utlåning till Portsmouth blev sedan en flytt till klubben på sydkusten. Tiden i Portsmouth blev aningen bättre. 19 mål på 87 matcher blev det innan han lämnade England till grekiska Olympiakos.
2006 avled hans 18 månader gamla son under mästerskapen utan att han fick veta någonting, då den kongolesiska fotbollsledningen beslutade att inte berätta om tragedin förrän laget var klara med cupen.
Han är känd för sin speciella målgest som består av flera bakåtvolter.
Lomanas bror, Kazenga, är också fotbollsspelare och spelar för Newcastle.
Al-Arabi från Quatar är idag hans arbetsgivare.


Dagens datum 1981 föddes Khalid Boulahrouz i den holländska staden Maassluis som förste son av nio till en marockansk invandrarfamilj. Då han fyllde 16 år dog hans pappa och Khalid fick överta rollen som familjens överhuvud. Trots detta tunga ansvar så lyckades han med att debutera på högsta klubbfotbollsnivå år 2001 då han med RKC Waalwijk mötte Heerenveen. Managern som gav honom förtroendet var ingen mindre än Martin Jol.
Då tyska Hamburg SV 2004 köpte honom hade han slipats till en ytterst duktiga och erkänd försvarare och med sina 64 matcher i bagaget från Eeredivision klev han in i Bundesliga och tog för sig. Snabbt fick han smeknamnet "Khalid der Kannibale" ("Khalid the Cannibal") för sin förmåga att kunna "äta upp" anfallarna.
2006 hade ryktet om honom och hans bravader nått England och Chelsea. José Morinho var ytterst angelägen om att få ha honom i truppen och en kort tid efter debuterade han mot Blackburn. En mittback med tröja nummer 9. Detta var upseendeväckande med tanke på att det annars var anfallare som hade det numret, men då det var det enda som var ledigt då han signade fick han ha det. Hans inledande karriär i klubben var riktigt bra i matcher mot bland annat Liverpool och Barcelona. Khalid råkade ut för en skada en kort tid efteråt och denna kom att påverka hans framtida karriär. Khalid fick sämtre och sämre självförtroende. Han petades och fick se Terry och Carvalho ha ordinarie plats. Då Mourinho ersatte Carvalho med mittfältaren Essien i backlinjen var Khalid långt borta från startelvan.Inför säsongen 07/08 blev han utlånad till spanska Sevilla. Här blev det endast 6 matcher. Khalid var i en svacka. Han var nu ljusår ifrån den form han hade haft ett par år tillbaks. Något som påverkade hans karriär allra mest var den tragiska nyheten om hans dotters dödsfall. Mitt under EM 2008 kom beskedet och under matchen mot Ryssland så spelade Holland med svarta sorgeband för att hedra minnet av dottern. Idag spelar han åter i Bundesliga och med klubben VFB Stuttgart.


Leroy Lita föddes dagens datum 1984 likt LuaLua i Kongos huvudstad Kinshasa.
Det fullständiga namnet är Leroy Halirou Bohari Lita men då det inte får plats på ryggen så fick det bli Leroy Lita.
Lita tillhörde Chelseas akademi mellan 1999 och 2001. En mycket målfarlig anfallare som under sitt spel i U21-landslaget rankades som en av världens bästa unga anfallare. 6 mål på 9 matcher.
I Chelsea fanns dock större namn och Lita flyttade till Bristol och till klubben City.
Då han 2005 lämnade City för Reading hade han 85 matcher och 31 mål i sitt CV.
Förra säsongen var Leroy Lita en av de stora överraskningarna i England när han öste in mål för nykomlingen Reading och han spåddes en lysande framtid.
Snabb,smart och målfarlig. Ända sedan han som 15 åring tränade med Chelseas senirorer så har Lita varit ett namn man talat om som ett löfte.
Oturligt nog så har skador satt stopp och varit ett hinder pä vägen.
Reading lånade ut Lita till Charlton där han 2008 gjorde 3 mål på 8 matcher. Charlton övertygades inte och Reading lånade då ut honom till Norwich. Hos kanariefåglarna kvittrar han mer högljutt. Han har dubblat målskörden och förlängt lånetiden.
Liverpool ångar på i Premier League. På Boxing Day knockade man Bolton med 3-0 och i skrivande stund leder Benitez grabbar på St James Park med 2-1.
Som det ser ut just nu så skulle det inte förvåna mig ifall Merseysideklubben vinner ligan.
Först gången isåfall sedan säsongen 89/90.
Det hade jag kunnat unnat hårt prövade scousers.

Om West Ham-Stole idag är en säker etta så är Arsenal-Portmouth isåfall sönderspikad.
Vad är då Blackburn-Manchester City?
Jag tror det är en Allardyce-effekt och en seger till det blåvita gånget från Ewood Park.

West Bromwich - Tottenham är en svår nöt att knäcka. Jonas Olsson är den spelare i WBA som imponerat mest och han lär stanna kvar i högsta ligan då WBA trillar ur. Redknapp kan ha några ess i sin kostymficka och jag tror på en uddamålseger för Spurs.




Bolton- Wigan är lokaldery i utkanten av Manchester. Kan i stor sett sluta hur som helst. Jag tror dock att Bolton fixar detta och att Davies,Nolan och Elmander sätter varsin balja.



På Goodison Park gästar Sunderland Everton. Gråa Everton med sina målfattiga anfallare ställs mot ett nytt målglatt Sunderland. Kenwyne Jones, Malbranque och Cissé ordnar detta.





I västra London är det uppgjort för batalj då lokalderbyt Fulham- Chelsea skall avgöras.
Liten mot stor. Att Fulham klarat sig kvar i högsta serien är en stor bedrift. Det hade inte varit så utan Mohamed Al Fayed skull. Egyptiern som kopplats ihop med Lady Di och som även äger varuhuset Harrods. Craven Cottage är en av de snyggaste och mysihaste arenorna i högsta ligan.
Så omodern men ändå så brittisk.

Roy Hodgson måste tro på skräll eller mirakel för då Scolaris grabbar gästar Craven Cottage så går dem för vinst. Jag skulle tippa på vinst med 3-0 men då jag vet att det är derby så kan den likaväl sluta 0-0 som 1-0. Fråga bara Arsenal...



























































Inga kommentarer: