TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 15 december 2008

VM 1966. Var bollen i mål?

Var bollen verkligen inne? Än idag tvistar folk om det. Frågar du en engelsman så är han eller hon helt övertygad om att det var mål. Frågar du däremot en tysk så får du raka motsatsen till svar.
Efter att jag legat och kollat på en dokumentär om Världsmästerskapet 1966 i England är jag själv skeptisk.

England blev världsmästare hemma på Wembley efter finalseger över Västtyskland. Det krävdes dock förlängning för att avgöra finalen sedan Västtyskland genom Wolfgang Weber kvitterat till

2-2 i sista ordinarie matchminuten. I förlängningen gjorde Geoff Hurst två mål vilket gav England segern. Hursts 3-2-mål är än idag omdebatterat, då bollen gick via ribban ner på mållinjen innan tyskarna rensade undan den - var den inne eller inte? Domaren dömde efter konfererande med linjedomaren att det var mål och sedan kunde Hurst i slutminuten blir historisk tremålskytt. Andra profiler i det engelska världsmästarlaget var målvakten Gordon Banks, Bobby Moore och Bobby Charlton.
Sverige deltog inte i detta världsmästerskap. Däremot gjorde Nordkorea det.
Bland överraskningarn i turneringen tillhörde annars Italiens tidiga sorti då Nordkorea vann med 1-0 och därmed tog andraplatsen i gruppen, bakom Sovjetunionen, och gick till kvartsfinal. En av VM-historiens stora skrällar. De dubbla regerande världsmästarna Brasilien åkte även de hem efter ett gruppspel med ett stundtals brutalt spel som inte passade de tekniska brassarna. Det brutala spelet gjorde att laget delvis fick klara sig utan världsstjärnan Pelé, som sparkades sönder i en av gruppmatcherna. De skulle dock som bekant komma tillbaka redan 1970, där Pelé sedan blev en av finalhjältarna.
Kul och intressant att se fotboll från denna tiden. Det är snart 43 år sedan men tempo och teknik är helt annorlunda. Fotbollen har verkligen förändrats.
Det lär den göra nästa år också. Ivarjefall ur underhållningssynpunkt.


Efter mitt besök igår på den Nya Arenan (jag vill inte ta Gamla Ullevi i min mun, låt Gamla Ullevi vila i frid) så blev jag kort sagt mållös. Riktigt imponerande.

Detta blir en nytändning för fotbollen och supporterkulturen.
Det har varit en textfattig helg på denna blogg. Det har sina olika förklaringar. Bland annat fruktansvärd bakfylla, fylla och en hel del idéröta. Ni läsare av denna blogg är annars bortskämda med 3-4 inlägg om dagen. Hur har ni då klarat er i helgen?
Nio dagar fram till Jul. Jag och Huckerby lovar Er bra läsning fram tills Nyårsafton.
Det är både och Ni och vi värda!
Ikväll är det Charlton på TV. Dock ej Bobby denna gång utan Athletic hemma på The Valley emot Derby. Vi håller tummarna för att tillförordnande managern Phil Parkinson får upp Sydlondon laget ur bottenregionen.

Inga kommentarer: