TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 19 december 2008

I-landsproblem trots fredag!

Fy fan vad gott.Fredagar är alltid ståpäls. Vad som än händer är det ett leende på var mans läppar.
Desto gladare är det idag. Fem dagar kvar till Julafton. Och långledigt. Äta gott, vila och inte göra något annat än att bara vara. Ett riktigt I-landsproblem.

Millwall och West Ham är inga klubbar som direkt rosar den engelska fotbollen. Men trots detta är det traditionellt tunga klubbar som berör. På alla plan. Bägge klubbarna har miljardnärer runt sig som likt gamar väntar på första bästa tillfälle att hugga in i det de kan få. Jag syftar på de bägge klubbarnas arenor och i de områden de ligger i. Områdena kring Upton Park och The New Den är guldgruvor.

Millwall har inlett säsongen strålande. Jag har tidigare skrivit och rosat upp dem denna säsong. Men det bubblar under den goda fasaden. Liksom andra klubbar dras man med ekonomiska problem.
Man skulle kunna säga att Millwall sitter i knäet på sin amerikanska majoritetsägare som lånat klubben stora summor trots dåliga finansiella resultat. Lånen säkerligen förmånliga, men till vilket pris i långa loppet? Det är en spiral som inte kan fortsätta. Alla väntar ju på vad som händer med markfrågan runt The Den. Det råder ju ingen tvekan om att det där finns pengar att tjäna, men vad kommer klubben tjäna, vad kommer amerikanen att tjäna, och hur kommer detta att påverka klubben och The Den? Ingen som vet säkert. Även West Ham har ställts inför samma öde och spekulationer om området kring Upton Park. Hur påverkar Englands och Europas finansiella situation exploateringsplanerna? Det har antytts att andra "OS-satsningar" kommer få se sig genomförda i blygare skala än först planerat. Millwall har dock alltid gått minus och varit en "selling club" och jag har svårt att se detta kommer att förändras i framtiden, dock kräver det att man har något att sälja (läs: bra ungdomsakademi och scouter - områden där en del historielösa fans önskat att klubben ska spara in). Kortsiktigt kommer en eventuell uppflyttning generera pengar in, men också krävs ytterligare spelarförstärkningar.
Goodison Park är en sjukstuga nuförtiden och klubbens anfallare har svårt att hitta målet.
Detta löser Everton med ett köp av en skyttekung i den ryska ligan.
Brassen Vagner Love från CSKA Moskva. Vagner har även av gjort sig känd på annat håll än bara på fotbollsplanen. Han deltog 2008 i en porrfilm som kommit ut på internet med den brasilianska porrskådespelerskan Pamela Butt. Händelsen väckte uppståndelse i Brasilien. Butt tog illa vid sig och hävdade att filmen var för privat bruk medan Vagner var mer generös mot omvärlden. Frågan är om han skulle kunna bli generös inför Evertons publik?

Ryska ligan har inte bara blivit bra och rik. Den är även fylld med spelare som engelska klubbar rycker i. Spartak Moskvas kroatiske målvakt Stipe Pletikosa sägs vara på väg till Bob Houghtons Fulham.
Den finske förste målvakten Antti Niemi slutar med fotbollen nästa säsong och kvar i truppen finns australiensaren Mark Schwarzer (f.d Middlebrough) och 37 åriga schweiziske landslagsmålvakten Pascal Zuberbuhler. Pletikosa själv säger att det är en dröm att få spela i Premier League.
Även Tottenham och Celtic rycker i kroaten och då får man väl isåfall rata Celtic då jag förmodar att Pletikosa menar den engelska högsta ligan. Kvar finns Tottenham. Pletikosa har förmodligen lättare att peta de föredettingar till målvakter i Fulham än den s.k lovande brassen i Spurs-målet. Eller?

Swansea är nykomlingar i The Championship detta året och har gjort det bra. Bland annnat bra derbyresultat. Vinst i cupen mot Cardiff och oavgjort i ligan. Mycket på grun av den spanska tränaren Roberto Martinez och de sex landsmän han tagit till klubben. Efter det hårda matchandet under hösten dras klubben med många skador. Det har gått så långt att det nu inte finns någon vänsterback tillgänglig. Alla tre är skadade. Supportrar och media ropar högt om att öppna plånboken och köpa nytt då transfer-fönstret öppnar. Vad gör Martinez då? Jo han tar det lugnt och förklarar att något hets-köp ej är aktuellt. Spelare underifrån prioriteras och även omskolning kan vara en lösning.
Snackade vi om ett I-landsproblem?
Respekt till en sådan ledare.

Inga kommentarer: