TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 19 december 2008

Historien om världens bästa liga!

Att engelsk fotboll är världens bästa är för mig och många andra en självklarhet. Mycket mer intressant än både italiensk,spank och övrig europeisk.
Men den har inte alltid varit det. För 20-25 år sedan var det totalt annorlunda.

Trots betydande europeiska framgångar under 1970-talet var standarden på den engelska fotbollen på 1980-talet väldigt låg. Arenorna föll sönder, anhängare tvingades uthärda dåliga anläggningar, huliganismen var utbredd och engelska klubbar var bannlysta från den europeiska fotbollen efter händelserna på Heyselstadion 1985.[Förstadivisionen The Football League, som hade varit den högsta nivån i engelsk fotboll sedan 1888, var långt efter ligor såsom italienska Serie A och spanska La Liga i antal åskådare och intäkter, och flera av de bästa engelska spelarna hade flyttat utomlands. Men vid decennieskiftet 1990 hade den nedåtgående trenden börjat vända - England hade varit framgångsrika i VM 1990, där de nådde en semi-final. UEFA den europeiska fotbollens styrande organ, hävde det femåriga förbudet mot engelska klubbar i europeiska cuper och Taylor-rapporten om arenornas säkerhetsstandarder, vilken föreslog dyra uppgraderingar för att skapa fler sittplatser i arenorna till följd av efterdyningarna av Hillsboroughkatastrofen, publicerades i januari samma år.
Intäkterna från TV-sändningarna hade också blivit mycket viktigare. Football League fick £6,3 miljoner för ett tvåårigt avtal 1986, men när det förnyades 1988 steg priset till £44 miljoner under en fyraårsperiod. Förhandlingarna 1988 var de första tecknen på en utbrytande liga. Tio klubbar hotade att lämna The Football League och bilda en "superliga" men övertalades till slut att stanna. Arenor förbättrades och åskådarna vid matcherna blev allt fler, intäkterna steg och landets främsta lag började ånyo fundera över att lämna the Football League för att dra nytta av den växande strömmen av pengar som pumpades in i idrotten.

Vid slutet av 1991 års säsong, lades ett förslag till ett upprättande av en ny liga fram, som skulle ge mer pengar till spelet totalt. Stiftarnas Avtal, som undertecknades den 17 juli 1991 av de främsta engelska klubbarna etablerade de grundläggande principerna för inrättandet av FA Premier League. Denna nybildade förstadivision skulle vara kommersiellt oberoende från fotbollsförbundet och the Football League, och ge FA Premier League licens att förhandla om sina egna sändningar och sponsoravtal. Detta ansågs nödvändigt så att engelska klubbar än en gång skulle kunna konkurrera med och slå de bästa i Europa, och samtidigt locka de mest lovande talangerna i världen, något som år 1991 verkade praktiskt taget otänkbart.
År 1992 avgick klubbarna i förstadivisionen från the Football League och den 27 maj 1992 bildades FA Premier League som ett aktiebolag drivet från ett kontor på fotbollsförbundets dåvarande huvudkontor i Lancaster Gate. Detta innebar en utbrytning ur den 104-åriga Football League som varit i kraft fram till dess med fyra divisioner. Premier League skulle fungera med en enda division och the Football League med tre. Det var inga förändringar i ligans tävlingsformat, utan samma antal lag tävlade i högstadivisionen och upp- och nedflyttning mellan Premier League och den nya förstadivisionen i The Football League förblev på samma villkor som mellan de gamla första- och andradivisionerna.
De 22 konstituerande medlemmarna i den nya Premier League var Arsenal, Aston Villa, Blackburn Rovers, Chelsea FC, Coventry City, Crystal Palace, Everton, Ipswich Town, Leeds United, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Middlesbrough, Norwich City, Nottingham Forest, Oldham Athletic, Queens Park Rangers FC, Sheffield United, Sheffield Wednesday, Southampton, Tottenham Hotspur och Wimbledon
Premier League drivs som ett aktiebolag och ägs av de 20 medlemsklubbarna. Varje klubb är aktieägare, med en röst vardera i frågor om regelförändringar och kontrakt. Klubbarna väljer en ordförande, verkställande direktör och styrelse som skall övervaka den dagliga driften av ligan. Fotbollsförbundet är inte direkt involverat i den dagliga verksamheten i Premier League, men har makt som en särskild aktieägare vid valet av ordförande och verkställande direktör och när nya bestämmelser antas av ligan.
Premier League sänder representanter till UEFAs europeiska klubbforum. Antalet klubbar och klubbarna själva väljs enligt UEFAs koefficienter. Det europeiska klubbforumet är ansvarigt för valet av tre ledamöter till UEFAs kommitté för klubbtävlingar, vilken är operativt verksam i UEFAs tävlingar såsom Champions League och UEFA-cupen
Matcher i Premier League dominerar fotbollen på engelsk TV, i synnerhet ekonomiskt; de kontrakt som ingåtts mellan ligan och programföretaget BSkyB 1992 och 1997 var värda £191.5- respektive £670 miljarder. Men Europeiska unionen invände mot vad den såg som ett monopol på TV-rättigheter och krävde år 2007 att kontraktet skulle delas upp i separata paket. Så småningom vann Sky fyra av de sex tillgängliga paketen, medan de två andra gick till Setanta Sports.

När Sky vann rättigheterna var det första gången som live-fotboll sändes regelbundet (vanligtvis söndagar och måndagar under de första åren) under hela säsongen, då tidigare begränsningar av antalet matcher hade inneburit att ITV tenderat att börja sända matcher först i oktober eller november och fokusera på jakten på titeln.

Premier League är världens mest populära sportliga, följd över hela världen med över en halv miljard människor i 202 länder, oftast på nätverk som ägs och/eller kontrolleras av NewsCorp eller Setanta Sports, som också äger programföretagen i Storbritannien och på Irland. I USA är sändningarna fördelade mellan Fox Soccer Channel och Setanta Sports North America. NewsCorp köper ibland reklamskyltar med Fox Soccer Channels logotyp som får ersätta Skys logotyp. I Australien sänder Fox Sports, som ägs av News Ltd, matcher med ett "Tittarens val"-alternativ med upp till fem aktuella live-matcher.

Premier League är särskilt populärt i Asien och är där det mest distribuerade sportprogrammet. I Kina lockar matcherna en TV-publik på mellan 100 och 360 miljoner, mer än någon annan utländsk sport. På grund av den höga populariteten har ligan hittills hållt tre försäsongsturneringar i Asien, de enda Premier League-anslutna turneringarna som någonsin hållits utanför England. I juli 2003 hölls "FA Premier League Asia Cup" i Malaysia med tre Premier League-klubbar, Chelsea, Newcastle United och Birmingham City, samt det malaysiska landslaget. År 2005 hölls "Asia Trophy" i ett liknande format i Thailand och med det thailändska landslaget konkurrerande med tre engelska klubbar: Everton, Manchester City och Bolton Wanderers. De senare vann trofén. Under 2007 hölls "Barclays Asia Trophy" i Hongkong med Liverpool, Portsmouth, Fulham och Hongkongs FA Cup-vinnare. Portsmouth kom att vinna tävlingen.
FA har haft svårigheter med att bekämpa kränkningar av upphovsrätten på Internet. I ett försök att stoppa sändningar av live-matcher på nätet har de hyrt NetResult, ett företag som specialiserar sig på att skydda rättigheter till varumärken online.
Världens största popularitet i ett land som inhyser den bästa fotbollen går inte att förbjuda hur som helst. Fotbollen är en livsstil. I synnerhet för engelsmännen.

Inga kommentarer: