TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 4 augusti 2009

Bury - I skuggan av Manchester

Bury med sina 60,718 invånare är en förstad till Manchester i grevskapet Lancashire. Staden ligger inklämd mellan Rochdale och Bolton, i distriktet Bury.
Som många andra orter i och omkring Manchester så har staden en historia knuten till industrier och fabriker där textiltillverkning varit den största verksamheten. Staden växte explosionsartat under den industriella revolutionen i början av 1800-talet och folkmängden fördubblades. Staden var under lång tid under mitten av 1900-talet och framåt känd för att vara charmlös, trist och kall. En kort tid innan millennieskiftet byggdes ett affärscentrum upp i staden och med tiden har det dåliga ryktet förbättrats. Kommunikationerna med de andra städerna och orterna i Stor-Manchester är mycket bra och kollektivtrafiken är väl utbredd i området, vilket gör att många pendlar till arbetet mellan städerna.
Är industriarbete den största arbetssysselsättningen så är det fotboll som dominerar intresset under helgerna.
Bury Football Club, grundades 1885. Hemmamatcherna spelas på Gigg Lane, en arena som inhyser drygt 12.000 åskådare. Man har samma tröjfärger, vinrött och ljusblått, som West Ham, Aston Villa och Burnley.

Vad är de kända för då? Ja inte så mycket mer än att man var med och grundade The Lancashire League 1889, innan man 1894 gick med i The Football Leagues andra division, som man vann vid första försöket. Förutom detta har klubben även fostrat spelare som exempelvis Lee Dixon samt även haft de bägge målvakterna Bruce Grobelaar och Neville Southall mellan stolparna. Klubben är också känd för att ha förlorat på hemmaplan med hela 10-0. Detta skedde i Ligacupen 1982 mot West Ham och räknas som nutidens största förlustsiffra i engelsk fotboll.

För att hitta klubbens bästa spelare genom tiderna får man gå tillbaka till tiden innan Andra Världskriget då Norman Bullock spelade i klubben. Bullock gjorde mellan åren 1920-35 506 matcher och blev senare även manager för klubben. Nutidens största är anfallaren Craig Madden som gjorde hela 129 mål på 297 matcher under 1980-talets första år.

League Two-klubben Bury FC, även kallade ”The Shakers” i folkmun har dock en mindre glamourös nutidshistoria. Man har faktiskt inte spelat i de två högsta divisionerna varken under 1900 eller 2000-tal. FA-Cupen har man dock vunnit och det tätt inpå varandra under förra seklets första år, 1900 och 1903. Dessutom har man vunnit mindre lokala turneringar ett flertal gånger men serievinster har det endast blivit två gånger, då man vann division 2 1997 och division 3 1961. Den senaste framgången är från förra säsongen då klubben dock förlorade kvalet till League One.

Klubbens supportrar kan därför med avund se de andra närliggande städerna spela i högre serier och där vinna pokaler och delta i Europacuper. Spelar avlägsna klubbar som United, City, Bolton och Wigan i högsta divisionen och Oldham i League One, så har Bury den riktiga rivalen i Rochdale. Klubbarna spelar i samma serie och bjöd på heta derbyn förra säsongen. De bägge var förövrigt så framgångsrika att man nådde kval till League One. Övriga Lancashireklubbar som exempelvis Preston, Blackpool, Blackburn och Burnley finns det också rivalitet med men inte så mycket som med de nämnda "grannarna". Klubbens supportrar har ett rykte om sig att vara stökiga och är en av de klubbar i de lägre divisionerna med flest avstängda personer ifrån matcherna.

Ett rykte säger att Burysupportern är den om alltid tiger då det talas sport på arbetsplatserna i staden med omnejd. Staden Bury är billigare att leva i än exempelvis Manchester vilket bidrar till att en hel del Mancunians bosatt sig i Bury. Många Unitedsupportrar har sin hemvist i Bury.
Hur ter sig framtiden? De flesta förväntar sig en topplacering och kanske till och med direktuppflyttning. Att något sådant inte är omöjligt bevisade Bury och manager Knill förra säsongen då man som sagt tog sig till kval. Supportrarna och styrelsen har fullt förtroende för sin manager Alan Knill som nyligen förnyade kontraktet, som sträcker sig till 2011. Förra säsongen blev manager Knill, som första Bury-boss någonsin, utsedd två gånger till "Månadens Manager" i League Two. Knill förvånade även hela Fotbollsengland då han med ligans minsta trupp, 20 spelare, lyckades hålla hela vägen.

Var Craig Madden den stora spelaren och anfallaren på 1980-talet så är Andy Bishop den i dagens trupp som står för målskörden. Sedan han värvades från York City 2006 så har Bishop levererat 50 mål på 126 matcher för Bury. Ett flertal större klubbar har erbjudit honom kontrakt, bland annat Crewe Alexandra. Bishop tackade dock nej till deras bud. Stephen Dawson är en annan viktig spelare i klubben. Dawson blev utsedd till ”Årets Spelare” i klubben förra säsongen och med sitt engagemang och klubbhjärta är Dawson motor och nav på mittfältet. En annan populär och känd spelare är den nigerianske försvararen Efe Sodje.
Klubben har under sommaren värvat offensivt i Danny Carlton och Ryan Lowe från Carlisle respektive Chester. Spelarna lär komplettera Bishop i anfallsspelet och kanske bidra med en efterlängtad serieseger i år. Det är tolv år sedan sist och något rätt ovanligt i den lilla vinrödblåa klubben från industristaden utanför Manchester.

Inga kommentarer: