TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 6 augusti 2009

Så går snacket i Skottland...

* Livingston klarade inte av den konstgjorda andning som skulle innebära fortsatt spel i ligan.
Efter att ha brutit mot förbundets regler med ansträngd ekonomi, skulder och obetalda räkningar så fanns det ingen annan utväg.
Klubben förlorar nu sin plats i första divisionen, den under Skotska Premier League och ersätts istället av Airdrie United. Cowdenbeath får Airdries gamla plats medan Livingston får börja om i tredje divisionen.
Ett stort misslyckande anser jag och riktar mina tankar till alla de supportrar klubben har och sörjer med deras lidande.
Och som extra salt på såren så inleder man nu säsongen i tredje divisionen med 10 minuspoäng.
*****
* Då andra skotska klubbar har floppat i de europeiska cuperna under sommaren så såg det också mörkt ut för Celtic inför onsdagens match mot Dynamo Moskva i Champions League-kvalet. Efter att ha förlorat hemmamatchen på Celtic Park med 1-0 så var det inte många som trodde att de grönvita skulle klara att vända.
Celtic fick dock tvivlarna att våga tro igen. Matchen i Moskva vanns med 2-0 efter ett mål på övertid av greken Samaras. Då den svenske domaren Jonas Eriksson blåste av matchen var glädjeyran total i Celticlägret.
*****
* Cirka 5 kilometer nordväst om Edinburgh ligger Skottlands historiska huvudstad Dunfermline. Ett keltisk namn som betyder ”Fortbefäst kulle”. Den gamle kungen Robert I ligger begraven i stadens klosterkyrka och de dryga 75.000 invånarna är alla på något sätt knutna till de industrier såsom teknik, elektronik och textil som staden bidrar med till näringslivet.
På East End Park spelar hemmalaget sina matcher. The Pars, kallas man i folkmun och klubben har en anrik historia. Klubben grundades 1885 och har sedan dess spelat toppfotboll i skotska ligan under större delen av dess historia. Cupframgångar på 1960 och 70-tal ledde till både gul i den inhemska cupen och spel i Europa. Klubben nådde bra platser i högsta ligan under många års tid som räckte till Europacupsspel. Blandannat så mötte man svenska BK Häcken i Uefacupen som man märkligt nog åkte ut emot.
Klubben åkte 2007 ur Skotska Premier League och har sedan dess spelat i First Division.
Tredjeplatsen förra säsongen är ett betyg på att klubben har ambitioner på att ta sig tillbaka.
Därför ses försäsongsvinsten mot engelska Championshipslaget Coventry i veckan som ett extra tydligt gott tecken. Segern hemma på East End Park med 1-0 fick många supportrar att tro på en lyckad kommande säsong. Dessutom har klubben i dagarna gjort klart med mittbacken Neil McGregor. McGregor värvades från Clyde FC som förra säsongen trillade ur First Division och har skrivit på ett 2-års kontrakt.
*****
* Den 26-åriga mittfältaren/anfallaren Alan Gow har inte gjort många Rangerssupportrar nöjda sedan han kom till klubben 2006. Två matcher på tre säsonger har gjort att klubben lånat ut honom till klubbar som Blackpool och Norwich i engelska Championship. Gow var även på väg att värvas till Wolverhampton då januarifönstret öppnade men föll då på en läkarundersökning. En tid senare tackade han även nej till Burnley. Nu har Rangers dock blivit fri ifrån Gow. Championshipklubben Plymouth Argyle har fått sitt 200.000 punds anbud godkänt av Rangers och skotten Gow blir Championshipspelare trots allt. Supportrarna på Ibrox pustar ut en sista gång.

Inga kommentarer: